18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Nie ma litości

Bakteryjna fiesta w sałacie. To może nawet zabić!

09.01.2022  16:27
Śmiertelnie niebezpieczna PACZKOWANA SAŁATA
Śmiertelnie niebezpieczna PACZKOWANA SAŁATA Fot: EvaStar/Shutterstock

Paczkowana sałata to prawdziwa fiesta dla bakterii. Niestety, spożycie takiego produktu może człowieka nawet zabić. Stanowczo zwiększa to możliwość zachorowania na zapalenie opon mózgowych.

Zapalenie opon mózgowych jest chorobą śmiertelnie niebezpieczną. Tymczasem eksperci ds. żywienia ostrzegają, że paczkowana sałata może być ogromnym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Tego się nie spodziewaliście!

Sałata wydaje się jednym z najzdrowszych i najbardziej dietetycznych jedzeń w naszym menu. Współczesne czasy sprawiają, że najczęściej nabywamy sałatę paczkowaną i nie widzimy w tym nic złego. Okazuje się jednak, że jest ona niebezpieczna dla naszego zdrowia.

Sięgając po sałatę w opakowaniu foliowym, należy mieć świadomość, że ten produkt może zawierać szkodliwe dla organizmu bakterie. Badania opublikowane na łamach czasopisma naukowego ''Applied and Environmental Microbiology'' potwierdziły, że paczkowana sałata zawiera bakterie paciorkowca.

Śmiertelnie niebezpieczna PACZKOWANA SAŁATA

Eksperci wzięli pod lupę 24 rodzaje tego produktu i jak się okazało, w każdym z nich obecne były bakterie kałowe. Bardziej przerażających wyników nie mogliśmy się spodziewać.

Takie bakterie są śmiertelnie groźne dla naszego zdrowia, zwłaszcza jeśli należymy do grupy osób osłabionych jakimiś chorobami. Bakterie z paczkowanej sałaty mogą doprowadzić do zakażenia pęcherza moczowego, zapalenia cewki moczowej, stanu zapalnego pęcherzyka żółciowego, infekcji prostaty, zapalenie opon mózgowych i rozwoju nowotworu jelita grubego. Nie brzmi to, jak najzdrowszy zestaw... 

Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Leicester wykazały, że w paczkowanych warzywach mogą rozwijać się bakterie salmonelli. Eksperyment odbył się w laboratorium, w którym badacze stworzyli wilgotne i beztlenowe środowisko. Po pięciu dniach w pociętych liściach sałaty przechowywanej w tych warunkach stwierdzono znaczny wzrost szczepów bakterii.

Nie chcecie się na to narażać? W takim wypadku należy kupować sałatę, która nie jest zapakowana w folię, a jeśli już nabędziemy paczkowaną, to zawsze konieczne jest regularne mycie rąk przed przygotowaniem posiłku i dokładnie umycie liści - pod bieżącą wodą albo za pomocą wrzątku. Uważajcie na swoje zdrowie, które jest bezdyskusyjnie najważniejsze!

Czytaj także
Przeczytaj więcej