Groza na stołach

Bigos morderca może sprowadzić na Was męczarnie

20.12.2019  21:23
Bigos morderca może sprowadzić na Was męczarnie
Bigos morderca może sprowadzić na Was męczarnie Fot: Wojciech Wojtkielewicz/Polska Press/East News

Bigos jest jedną z najpopularniejszych, świątecznych potraw polskich. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że to lubiane danie może być śmiertelnie niebezpieczne.

Bigos to samo dobro - chciałoby się powiedzieć. Niestety, z żadną żywnością nie ma żartów. Magda Gessler ostatnio ostrzegała Polaków przed trującym śledziem, my czujemy się w obowiązku przestrzec przed bigosem. 

Kapusta z pysznymi dodatkami, w każdym polskim domu jest przyrządzana nieco inaczej. Szkoda, że potrafi mocno namieszać nie tylko w garnku, ale również w jelitach. 

Temperatury, które w tym roku przyniósł nam grudzień, sprzyjają psuciu się żywności. O ile sama kapusta być może nie będzie miała szansy się zepsuć - to już niezbędne do bigosu dodatki, takie jak choćby kiełbasa - owszem.

Bigos grozy! Uważajcie na to, co jecie

Zatrucie jadem kiełbasianym jest śmiertelnie niebezpieczne. Jeśli zaszkodzi nam coś, co miało w sobie wędliniarskie produkty, to konieczna jest jak najszybsza wizyta u lekarza. 

Szczególnie niebezpieczne mogą być bigosy gotowe - np. takie, które można kupić w supermarketach, pakowane w słoik. Jest całkiem spora szansa na to, że były nieodpowiednio przechowywane, a wtedy jesteśmy o włos od tragedii.

Objawy zatrucia jadem kiełbasianym występują pomiędzy drugą a czwartą dobą po spożyciu przetworu zawierającego truciznę. Pierwsze objawy to ból głowy, wysoka temperatura oraz wymioty. Nie wahajcie się ani chwili, jeśli je u siebie zauważycie! 

W czasie Świąt, choć potrawy i desery bardzo mocno kuszą, uważać należy także na przejadanie się. Co roku do szpitali zgłasza się mnóstwo osób, które cierpią z powodu zbyt dużej ilości świątecznego pokarmu.

Naprawdę jedzenie nie jest warte takich "atrakcji". 

Przeczytaj więcej
Komentarze