18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Ohyda

Bigos pełen... ROBAKÓW?! W Boże Narodzenie sprawdź garnki

16.12.2020  17:50
Bigos z robakami
Bigos z robakami Fot: Arkadiusz Fajer/Shutterstock

Bigos jest jedną z najbardziej popularnych potraw świątecznych. Niestety, każdy z nas może w nim znaleźć bardzo niemiłą niespodziankę. Uważajcie w Boże Narodzenie! 

Bigos to klasyka kuchni polskiej. Każda rodzina ma swój pomysł na to danie - jednakże zdecydowanie wszędzie smakuje ono wyśmienicie. Niestety, w bigosie łatwo znaleźć nieproszonego gościa. 

Bigos składa się z wielu składników, nie tylko z kapusty. Jeśli nie chcemy ponosić ryzyka zatrucia i załamania nerwowego - wszystkie produkty muszą być idealnie świeże i niewątpliwie najwyższej jakości. Co jednak w przypadku, kiedy nie wszystko sprawdzimy?

Robaczywy bigos?!

O ile trudno wyobrazić sobie, by ktoś dodał do bigosu zepsute mięso, o tyle grzyby, które są nieodłącznym składnikiem tego dnia - to już inna historia. Jeśli wrzucamy do garnka grzyby świeże - mogą one być robaczywe.

Podziurawione grzyby to często dzieło larw czerwi - muchówek. Wszyscy, którzy kiedykolwiek interesowali się kryminologią lub kryminalistyką kojarzą tę nazwę. Tak, te same larwy potrafią rozmnażać się na zwłokach - to szybko odbierze wszystkim gościom apetyt na kapuściane danie - więc warto mieć pewność, że nie znajdują się one w pięknych, jadalnych kapeluszach.

Właśnie w grzybach muchówki przechodzą część swojego rozwoju. Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają, wydzielając dwutlenek węgla i wodę. W żywym organizmie łatwiej o znalezienie nieproszonego gościa. 

Przygotowując świąteczne dania dla swojej rodziny, pamiętajcie o takich przykrych niespodziankach. Lepiej im zapobiegać, niż usłyszeć krzyk w czasie świątecznego obiadu. 

Czytaj także
Przeczytaj więcej
Komentarze