18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Uwaga, uwaga!

Bigos pełen grozy na Święta? Lepiej sobie DAROWAĆ

04.12.2021  12:48
Bigos grozy
Bigos grozy Fot: Wojciech Wojtkielewicz/Polska Press/East News

Bigos grozy na świątecznym stole? Lepiej darować sobie danie, które zamiast przyjemności może sprowadzić na nas ból i męczarnie. Pamiętajcie o tym, kiedy będziecie zajadać się pysznościami. 

Bigos to samo dobro - chciałoby się powiedzieć. Niestety, z żadną żywnością nie ma żartów. Magda Gessler ostatnio ostrzegała Polaków przed trującym śledziem, my czujemy się w obowiązku przestrzec przed bigosem. 

Kapusta z pysznymi dodatkami, w każdym polskim domu jest przyrządzana nieco inaczej. Szkoda, że potrafi mocno namieszać nie tylko w garnku, ale również w jelitach. Zmiany klimatyczne i panujące zimą dość wysokie temperatury sprzyjają psuciu się żywności. O ile sama kapusta być może nie będzie miała szansy się zepsuć - to już niezbędne do bigosu dodatki, takie jak choćby kiełbasa - owszem.

Bigos grozy! 

Zatrucie jadem kiełbasianym jest śmiertelnie niebezpieczne. Jeśli zaszkodzi nam coś, co miało w sobie wędliniarskie produkty, to konieczna jest jak najszybsza wizyta u lekarza. 

Szczególnie niebezpieczne mogą być bigosy gotowe - np. takie, które można kupić w supermarketach, pakowane w słoik. Jest całkiem spora szansa na to, że były nieodpowiednio przechowywane, a wtedy jesteśmy o włos od tragedii. Objawy zatrucia jadem kiełbasianym występują pomiędzy drugą a czwartą dobą po spożyciu przetworu zawierającego truciznę. Pierwsze objawy to ból głowy, wysoka temperatura oraz wymioty. Nie wahajcie się ani chwili, jeśli je u siebie zauważycie! Natychmiast biegnijcie po pomoc lekarską.

W czasie Świąt Bożego Narodzenia, choć potrawy i desery bardzo mocno kuszą, uważać należy także na przejadanie się. Co roku do szpitali zgłasza się mnóstwo osób, które cierpią z powodu zbyt dużej ilości świątecznego pokarmu. Żadna przyjemność nie jest warta takiego bólu i strachu, zwłaszcza w okresie pandemii, kiedy szpitale ledwo zipią. 

Czytaj także
Przeczytaj więcej