18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Ostrzegamy lojalnie

Długi weekend i grill? Odradzamy, to złe połączenie!

16.06.2022  13:51
Grill to nie jest samo zdrowie
Grill to nie jest samo zdrowie Fot: TORWAISTUDIO/Shutterstock

Polacy uwielbiają grilla. Widać i czuć to szczególnie w każdy długi weekend. Niestety, ten przysmak nie jest wcale dobry dla naszych organizmów. Lepiej uważać i stanowczo z nim nie przesadzać.

Grill to drugie imię narodu polskiego. W długi weekend czerwcowy aromat grillowanej kiełbasy i karkówki rozchodzi się absolutnie wszędzie. Polacy uwielbiają takie przysmaki i często z nimi przesadzają, to niestety bardzo źle.

Grillowanie potraw w polskim stylu nie jest niczym zdrowym. Przeciwnie, grill wpływa na nasze zdrowie absolutnie negatywnie i szybko może doprowadzić do niestrawności. Warto o tym pamiętać, szczególnie w czasie wolności i relaksu.

Grill to nie jest samo zdrowie

Co gorsza, naukowcy z USA odkryli nowe związki rakotwórcze! Znajdują się one w produktach spalań paliw kopalnych, ale najgroźniejsze są ich cząsteczki zawarte w pieczonym na otwartym ogniu bądź grillowanym mięsie.

Najwięcej związków rakotwórczych zawiera przyrządzona w ten sposób wołowina, najmniej ryby. Zastosowanie przypraw z antyoksydantami zmniejsza jednak możliwość tworzenia trujących substancji. Dlatego właśnie do grillowania w długi majowy weekend trzeba podejść odpowiedzialnie.

Dodatkowo tłuszcze, których jest mnóstwo w grillowanym mięsie, wpływają negatywnie na poziom złego cholesterolu w naszych ciałach. Kiedy chcemy udać się na grilla, pamiętajmy o mądrym doborze przypraw i warzywach. Czasem lepiej zjeść ugrillowaną paprykę, niż kawał karkówki i potem tego żałować.

Pozostawajcie zdrowi!