Oceń
Polacy uwielbiają grilla. Widać i czuć to szczególnie w długi weekend majowy. Niestety, ten przysmak nie jest wcale dobry dla naszych organizmów. Lepiej z nim uważać i nie przesadzać.
Grill to drugie imię narodu polskiego. W długi weekend majowy aromat grillowanej kiełbasy i karkówki rozchodzi się absolutnie wszędzie. Polacy uwielbiają takie przysmaki i często z nimi przesadzają, to niestety bardzo źle.
Grillowanie potraw w polskim stylu nie jest niczym zdrowym. Przeciwnie, grill wpływa na nasze zdrowie absolutnie negatywnie i szybko może doprowadzić do niestrawności. Warto o tym pamiętać, szczególnie w majówkę.
Grill to nie jest samo zdrowie
Co gorsza, naukowcy z USA odkryli nowe związki rakotwórcze! Znajdują się one w produktach spalań paliw kopalnych, ale najgroźniejsze są ich cząsteczki zawarte w pieczonym na otwartym ogniu bądź grillowanym mięsie.
Najwięcej związków rakotwórczych zawiera przyrządzona w ten sposób wołowina, najmniej ryby. Zastosowanie przypraw z antyoksydantami zmniejsza jednak możliwość tworzenia trujących substancji. Dlatego właśnie do grillowania w długi majowy weekend trzeba podejść odpowiedzialnie.
Dodatkowo tłuszcze, których jest mnóstwo w grillowanym mięsie, wpływają negatywnie na poziom złego cholesterolu w naszych ciałach. Kiedy chcemy udać się na grilla, pamiętajmy o mądrym doborze przypraw i warzywach. Czasem lepiej zjeść ugrillowaną paprykę, niż kawał karkówki i potem tego żałować.
Pozostawajcie zdrowi!
Oceń artykuł