Oceń
Koronawirus sprowadził na ludzkość strach, o jakim zapomnieliśmy całe pokolenia temu. Na szczęście powoli zaczynamy orientować się, jak z nim walczyć. Szczególnie optymistyczne są wieści o tym, że patogen ginie w wysokiej temperaturze.
Koronawirus skutecznie nas wszystkich przestraszył. Nic dziwnego, pandemia szalejąca na świecie nie nastraja nikogo optymizmem. Naukowcy dwoją się i troją by odkryć skuteczne sposoby na walkę z patogenem. Powoli im się to udaje.
Jak się okazuje temperatura zabija koronawirusa! Niestety, nie chodzi o ciepłą, letnią temperaturę, która już do nas zawitała. Aby zniszczyć zjadliwego wirusa potrzeba temperatury znacznie wyższej. Mikroskopijną paskudę unicestwia wrzątek.
Koronawirus pokonany przez wrzątek
Radosną nowinę przynieśli nam naukowcy. Prof. Remi Charrel wraz z grupą specjalistów z Francji przeprowadzał pilne badania. Aby sprawdzić, czy temperatura ma wpływ na koronawirusa, badacze podnieśli ją w środowisku na godzinę do 60 stopni Celsjusza. Niestety, okazało się, że w takiej temperaturze wirus nie ginie, a nawet jeśli rozpada się na cząsteczki to wciąż mogą być one szkodliwe.
Natomiast, ku radości naszej i specjalistów, udowodniono, że wrząca woda unieszkodliwia koronawirusa na dobre. Wirus zostaje unicestwiony przez 15-minutowe podgrzewanie w temperaturze 92 stopni Celsjusza.
Zawsze jest to jakiś trop do dalszych badań i pocieszenie, że nasze jedzenie po obróbce termicznej z całą pewnością nie stanowi zagrożenia.
Oceń artykuł