18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

nigdzie nie jest bezpiecznie

Koronawirus na jedzeniu. Sanepid tłumaczy, jak się go pozbyć

Emilia Waszczuk
28.04.2020  21:53
Koronawirus na jedzeniu. Sanepid tłumaczy, jak się go pozbyć
Koronawirus na jedzeniu. Sanepid tłumaczy, jak się go pozbyć Fot: PIOTR DZIURMAN/REPORTER

Można zakazić się koronawirusem w czasie jedzenia? Teoretycznie nie, ale... Patogen możemy przynieść ze sklepu. GiS tłumaczy, jak zapobiec rozprzestrzenianiu go.

Koronawirus SARS-COV-2 to wyjątkowo niebezpieczny i uparty patogen. Potrafi utrzymać się na powierzchniach od kilku godzin, do nawet kilku dni. Ba, utrzymuje się nawet w powietrzu!

Jak się nie zakazić? Najważniejsze jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny, w tym częste mycie rąk i niedotykanie twarzy. Pamiętać trzeba jednak, że wirus może być wszędzie trzeba więc dezynfekować powierzchnie, których często dotykamy.

Koronawirus na jedzeniu

I tu nasuwa się ważne pytanie - czy możemy przynieść koronawirusa ze sklepu? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Bo z jednej strony tak - jeśli ktoś np. nakaszlał na produkty lub zostawił go na nich przez dotyk. Z drugiej - wirus potrzebuje do życia człowieka.

Aby mieć pewność, że nie zakazimy się niebezpiecznym SARS-COV-2, należy przestrzegać specjalnych procedur. I tu naprzeciw wątpliwościom Polaków wychodzi sanepid.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2

- podał Główny Inspektor Sanitarny.

EFSA podkreśla, że na podstawie doświadczeń z wirusami SARS i MERS można sądzić, że nie dochodzi do infekcji człowieka poprzez żywność wirusem SARS COV-2. Tak więc jest mało prawdopodobne, aby wirus przenosił się przez żywność, i nie ma dotychczas dowodów, aby miało to miejsce

- czytamy na stronie GIS.
Oznacza to nie mniej nie więcej, że nie zakazimy się, jedząc. Ważne jest jednak "rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu".

Jak nie przynieść koronawirusa z zakupami?

I tak koronawirusa - jeśli osiądzie na pożywieniu, zniszczymy np. odpowiednią obróbką termiczną.

Koronawirus ulega zniszczeniu gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60st C przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2

- podaje GIS.

Co jednak z produktami, których nie możemy poddać obróbce termicznej? Część z nich możemy zdezynfekować. Jednak i to nie zawsze jest możliwe. GiS wydał więc szereg zaleceń, których przestrzegać powinni WSZYSCY klienci, by nie roznosić koronawirusa.
Jak nie roznosić koronawirusa?

  • Nie przebywać w miejscach zatłoczonych, zachowywać bezpieczne odstępy,
  • pamiętać o higienie rąk (mycie i dezynfekcja),
  • pamiętać o higienie kichania i kasłania, czyli odpowiednim zasłanianiu ust (nigdy dłonią!) "w szczególności przy pakowaniu żywności sprzedawanej luzem", ale też...
  • nie należy kasłać w stronę innych osób i towaru,
  • w czasie zakupów należy używać rękawiczek
  • nie można przebierać dłońmi żywności sprzedawanej luzem (np. owoców czy pieczywa).

Po powrocie do domu należy w miarę możliwości pozbyć się papierowych czy plastikowych opakowań, a owoce i warzywa koniecznie myć wodą przed zjedzeniem.

Przeczytaj więcej
Komentarze