18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

To była tajemnica

Magda Gessler zdradza przepis na wielkanocny RARYTAS

31.03.2021  20:25
Magda Gessler na wielkanoc
Magda Gessler na wielkanoc Fot: Teresa Kasprzycka/Shutterstock

Magda Gessler postanowiła podzielić się z fanami przepisem na pewien pyszny, wielkanocny rarytas. Do tej pory był on wielką tajemnicą restauratorki. Skorzystacie z niego i zachwycicie swoich domowników?

Magda Gessler od lat pozostaje wielkim autorytetem kulinarnym Polaków. Restauratorka prowadzi nie tylko najbardziej popularny program TVN o restauracjach pt. "Kuchenne rewolucje", ale również sama ma swoje świetnie prosperujące biznesy.

Magda Gessler podała przepis na wielkanocny rarytas

Magda Gessler opiera się na wartościach zdrowego, domowego i pysznego jedzenia. Postanowiła więc umilić nam trudną, pandemiczną Wielkanoc 2021 i podzielić się z nami przepisem na kultowe jajka faszerowane. Bez jajek w końcu nie ma tych świąt.

To jest rarytas, którego nie ma nigdzie indziej na świecie

- zachwala swój przepis znana restauratorka.

Jajka faszerowane po staropolsku z pieczarkami i koprem to ulubiona przystawka Magdy Gessler na wielkanocnym stole. Teraz wszyscy możemy odtworzyć ten przepis i cieszyć się jego smakiem co roku.

"Smażone na maśle klarowanym o kolorze bursztynu.... po prostu czysta poezja" - zachwala Magda Gessler. Poniżej przedstawiamy dokładny przepis na to danie gwiazdy TVN.

Przepis na jajka faszerowane po staropolsku według Magdy Gessler

Do przygotowania tego wyjątkowego dania potrzebne następujące składniki:

  • dobre jajka o twardej skorupce
  • pieczarki
  • masło klarowane
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • koperek
  • musztarda

Jajka najpierw gotujemy na twardo, kroimy na pół (razem ze skorupką), wydrążamy skorupki. Potem siekamy jajka - ich środek znajdzie się w farszu. Następnie na klarowanym maśle podsmażamy najpierw cebulę, a potem pieczarki. Farsz doprawiamy odrobiną musztardy, dodajemy koperek i natkę pietruszki. Do farszu można dodać łyżkę masła lub majonezu. Potem jako finał naszych czynności - farsz przekładamy do skorupek i tak przygotowane jajka wkładamy do bułki tartej. Tak przygotowane jajka przechowujemy w lodówce, przed podaniem smażymy na klarowanym maśle.

Jajka tak przygotowane są chrupiące, przepyszne i bardzo kaloryczne, ale o diecie będziemy myśleć już po świętach wielkanocnych. Teraz po prostu cieszmy się tym wyjątkowym czasem, który mamy dla siebie i naszych najbliższych.

Czytaj także
Przeczytaj więcej