Oceń
Miód kojarzy się nam z jednym z najzdrowszych produktów na świecie. Niestety, w pewnych okolicznościach nie tylko przestaje być zdrowy, ale również... Staje się toksyczny! Lepiej wcześniej wiedzieć, jakiego miodu powinno się unikać.
Miód to synonim zdrowego produktu w wielu polskich kuchniach. Kiedy łapie nas jakieś przeziębienie - od razy sięgamy po ten zdrowy dodatek. Mało kto jednak ma świadomość, że czasami miód jest nie tylko niezbyt zdrowy, ale wręcz staje się toksyczny.
Miód normalnie to skarbnica cudownych mikroelementów. Naturalne słodzidło zawiera wiele witamin, minerałów, probiotyków, enzymów, przeciwutleniaczy i aminokwasów. Jednakże naukowcy od lat alarmują: obróbka termiczna negatywnie wpływa na jego właściwości!
Miód bywa bardzo niebezpieczny
Miód dodany do gorącej herbaty nie będzie już taki dobroczynny. Podgrzany miód nie tylko traci swoje zdrowotne przymioty, ale również może się stać szkodliwy. Spożywanie poddanego obróbce termicznej miodu może mieć zły wpływ na stan zdrowia, zwłaszcza na układ pokarmowy.
Jakiej temperatury się wystrzegać? 48°C to poziom, od którego miód zaczyna się "psuć" i przestaje być lekiem na całe zło tego świata. Podsumowując, potrawy, które wystawia się na działanie wyższej temperatury, uważa się za gotowane, a więc nie gotujmy nigdy miodu.
W mocno podgrzanym miodzie pojawia się HMF, organiczny związek chemiczny hydroksymetylofurfural - jest to substancja szkodliwa zarówno dla ludzi, jak i dla pszczół. Z tego wszystkiego wynika, że dodawanie miodu do takich ciepłych pyszności jak herbata lub grzeniec - nie jest najlepszym pomysłem.
Używajmy miodu w stanie surowym, a możemy być przekonani, że żadnej krzywdy nam to nie wyrządzi!
Oceń artykuł

