Oceń
Miód kojarzony jest z samymi zdrowotnymi plusami. Dobry kiedy bierze nas przeziębienie, najlepszy na smutki. Okazuje się jednak, że nie każdy powinien go jeść. Są takie jednostki, dla których miód jest trucizną.
Słodki przysmak i powszechnie uważany za zdrowy pokarm - nie jest do końca bezpieczny? Chociaż miód ma wiele zalet i jest świetnym dodatkiem do różnych potraw - to nie każdy powinien go jeść.
Miód morderca nie ma serca
Przede wszystkim należy wiedzieć, że miód dla dzieci, które nie ukończyły pierwszego roku życia jest wręcz... niebezpieczny! Wszystko dlatego, że ma w sobie przetrwalniki bakterii zawierających botulinę. Jest to szkodliwa substancja, na którą wrażliwi są szczególnie najmłodsi. Do tego miód jest silnym alergenem i może spowodować niebezpieczną reakcję uczuleniową.
Ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny - miód może być niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę. Nie jest również najlepszym produktem dla ludzi walczących z nadwagą.
Krótko mówiąc - miód jest zdecydowanie pyszny i jeśli nie jesteśmy diabetykami ani nie walczymy z dodatkowymi kilogramami - możemy go spożywać. Pamiętajmy jednak, że we wszystkim najważniejszy jest umiar. Nie zapominajmy także, by trzymać od niego z daleka naszych ukochanych najmłodszych.
Ze skarbów natury korzystajcie mądrze.
Oceń artykuł

