18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Nieznane właściwości

Płynne złoto w Twojej kuchni. Nigdy go nie wylewaj!

29.08.2022  20:09
Płynne złoto w naszej kuchni. Woda z ziemniaków to prawdziwy skarb
Płynne złoto w naszej kuchni. Woda z ziemniaków to prawdziwy skarb Fot: OllgaZhog/Shutterstock

Płynne złoto znajduje się w każdej kuchni. Woda z ziemniaków po ich ugotowaniu trafia do zlewu w większości domów. To błąd! Ten cenny składnik ma wiele właściwości.

Woda z ziemniaków to dla wielu osób zbędna rzecz, której nie warto zachowywać. Jak się okazuje, wylewanie jej do zlewu jest wielkim marnotrawstwem. Dlaczego? Otóż powodem tego jest fakt, że znajduje się w niej dużo cennych składników odżywczych, a do tego możemy wykorzystać ją na bardzo wiele różnych sposobów.

Płynne złoto w naszej kuchni. Woda z ziemniaków to prawdziwy skarb

Sprawdzi się ona nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i podczas porządków w domu. Pierwszym i typowo kuchennym sposobem na spożytkowanie wody z ziemniaków jest ugotowanie na jej bazie zawiesistego sosu lub treściwej zupy. Skrobia zawarta w wodzie sprawi, że potrawy będą bardziej gęste, zaś zawarte w tym płynie minerały, takie jak np. potas, żelazo, magnez, wapń i liczne witaminy spowodują, że posiłek będzie wyjątkowo zdrowy.

Jeśli nie chcemy owej cennej substancji wykorzystywać w kuchni, to są jeszcze inne, wspomniane wyżej alternatywy. Zawarte w ziemniakach witaminy świetnie odżywiają włosy, a więc można wodę wykorzystać jako płukankę, która zdecydowanie przyprawi naszą fryzurę o połysk i być może przyciemni jej naturalny kolor.

Do tego woda ta świetnie oczyszcza cerę i może działać jak naturalny, bardzo niedrogi tonik. Jeśli jednak nie interesują nas kosmetyczne zalety substancji, możemy wykorzystać ją jako świetny środek do domowych porządków. Dla przykładu znakomicie usuwa ona uporczywie pojawiający się kamień i rdzę. To chyba naprawdę sporo powodów, dla których nie warto pozbywać się wody z ziemniaków.