18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Lepiej odpuścić

Pozbądź się tego nawyku! Robisz sobie krzywdę

28.04.2022  11:45
Alzheimer wywoływany przez cukier
Alzheimer wywoływany przez cukier Fot: Adam STASKIEWICZ/East News

Alzheimer jest jedną z najbardziej przerażających chorób, jaką możemy sobie wyobrazić. Okazuje się, że popularny produkt przyczynia się do zachorowania. Jeśli nie chcecie wkrótce zapomnieć, jak się nazywacie, lepiej zamieńcie cukier na miód!

Alzheimer jest jedną z najbardziej przerażających chorób, jaką możemy sobie wyobrazić. Okazuje się, że popularny produkt przyczynia się do zachorowania na tę dolegliwość, a najgorsze jest to, że wielu z nas je go codziennie.

Alzheimer to postępująca, nieuleczalna choroba, która niszczy neurony w mózgu. Główną przyczyną wywołującą schorzenie najczęściej jest wiek, ale geny również mają tu swoje do powiedzenia. Od wielu lat naukowcy z całego świata próbują lepiej poznać tę chorobę i czynniki, które wpływają na jej rozwój. Na razie współczesna medycyna nie potrafi jej zatrzymać, dlatego lepiej, chociaż odrobinę starać się jej zapobiegać.

Boleśnie o tym, jak straszna jest to choroba, przekonała się o tym legendarna ikona TVP, Bogumiła Wander. Prezenterka cierpi przez postępujące problemy zdrowotne, a wszystkiemu z bólem przygląda się jej ukochany mąż.

Cukier rujnuje nam zdrowie!

Styl życia i odpowiednia dieta potrafią zdziałać cuda. Jak wynika z aktualnych, badań na chorobę Alzheimera zapada od 5 do 10 proc. pacjentów, którzy przekroczyli 65. rok życia i 50 proc. osób po 80. roku życia. Niestety, wszystko wskazuje na to, że statystyka będzie się jedynie pogarszać.

Tymczasem w naszej diecie jest coś, co przyczynia się do rozwoju zmian neuronowych w mózg. Najgorzej, że większość z nas używa tego produktu codziennie, jako stałego dodatku do kawy lub herbaty. Śmiertelnie niebezpieczny jest bowiem... cukier!

Wraz z ilością spożywanego cukru wzrasta ryzyko zachorowania na demencję. Do takich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu Kolumbia. Badania prowadzone przez 7 lat wykazały, że osoby dodające do herbaty więcej niż 2 i pół łyżeczki cukru, były o 54 proc. bardziej narażone na ryzyko wystąpienia demencji niż osoby, które nie słodziły.

Jeśli mamy codziennie ochotę pić słodki napój lub energetyka to również lepiej zrobimy, jak sobie odpuścimy taką atrakcję. Zadbajmy o dietę i aktywność fizyczną, a nasze ciała z pewnością nam za to podziękują.