18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Śmierć w kuchni

Rakotwórcze produkty w naszych domach. Nie jedz tego świństwa!

17.05.2022  12:42
Rakotwórcze jedzenie w naszych domach
Rakotwórcze jedzenie w naszych domach Fot: shablovskyistock/Shutterstock

Żywność może być lekarstwem, ale też śmiertelną trucizną, skracającą nasze życie oraz zwiększającą ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób. Niestety, prawie każdy z nas wiele z tych produktów używa praktycznie na co dzień. Czego powinniśmy unikać, by zachować zdrowie na lata?

Wbrew pozorom z rakotwórczą żywnością mamy do czynienia każdego dnia. Za szkodliwe uważa się produkty zawierające związki takie jak np. pestycydy, dioksyny, metale ciężkie, bisfenol A czy również aflatoksyny. Wszystkie te związki to tzw. kancerogeny. Należy je stanowczo ograniczać, gdyż mogą uszkadzać komórki DNA, zwiększając w ten sposób ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Czego unikać, by zachować zdrowie?

W pierwszej kolejności powinniśmy uważać na słone przekąski i potrawy. Chlorek sodu dostarczany do naszego organizmu w nadmiernych ilościach wykazuje działanie drażniące, doprowadzając do mikrouszkodzeń w okolicach przełyku i błony śluzowej żołądka.

Sól zatem może prowadzić nie tylko do chorób nerek, kamicy nerkowej czy osteoporozy, ale również przyczynia się do rozwoju raka. Popularne słone ziarna, pestki czy orzeszki mogą zawierać też rakotwórcze aflatoksyny, spotykane w nieprawidłowo przechowywanej żywności.

Zdaniem naukowców szkodliwe jest także mięso, a szczególnie wysokoprzetworzone wyroby mięsne np. parówki, konserwy, pasztety, gotowe pierogi. Spożywanie już 100 g dziennie tych produktów zwiększa o jedną trzecią ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, trzustki czy żołądka. Popularne "gotowce" zwykle zawierają szkodliwe konserwanty, sztuczne barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy, a także duże ilości soli.

Wymienione składniki mogą też odpowiadać za długotrwałe stany zapalne. Nie należy też zapominać o powszechne stosowanym oleju palmowym. Produkty zawierające ten olej podnoszą poziom trójglicerydów, cholesterolu i zapychają naczynia krwionośne.

Nie powinniśmy zbyt często zajadać się mięsem smażonym, wędzonym oraz grillowanym. Oczywiście, zachowując umiar, produkty te nie powinny nam zaszkodzić, jednak spożywane często i w nadmiarze stają się śmiertelnym zagrożeniem.