18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Należy zachować ostrożność

Rozgrzewający, jesienny żurek może ZABIĆ. Uwaga na JAD KIEŁBASIANY

09.10.2021  15:14
Żurek może Cię zabić
Żurek może Cię zabić Fot: ANDRZEJ ZYGMUNTOWICZ/REPORTER

Jesienią mamy wielką ochotę na rozgrzewające zupy. Niestety, czasami pyszna zalewajka może się okazać zabójczo niebezpieczna. Wszystkie potrawy, które zawierają w sobie kiełbasę, mogą być potencjalnie śmiertelnie niebezpieczne. Pierwszy na myśl przychodzi... poczciwy żurek! Czy to potencjalny morderca?

Jesienne wieczory aż się proszą o rozgrzewające dodatki. Grzane wino, światło świec, ciepła zupa - to rzeczy, które przyniosą nam komfort, kiedy wieczór poza domem jest zbyt zimny, by się nim cieszyć.

Niestety, pyszny, kojarzący się z jesiennym czasem żurek może być dla nas niezbyt bezpieczny. Niezbędne do jego wykonania dodatki mięsne, takie jak choćby kiełbasa, kiedy są zepsute mogą nawet zabrać nam życie - nie tylko zdrowie. 

Jesień nadchodzi. Uwaga na zatrucie jadem kiełbasianym!

Zatrucie jadem kiełbasianym jest śmiertelnie niebezpieczne - to wie prawie każdy z nas. Jeśli zaszkodzi nam coś, co miało w sobie mięsne produkty, to konieczna jest jak najszybsza wizyta u lekarza. Tylko błyskawiczna reakcja ma szansę nas uratować.

Szczególnie niebezpieczne mogą być potrawy gotowe - np. takie, które można kupić w supermarketach, pakowane w słoik lub plastikowe pojemniczki. Jest całkiem spora szansa na to, że były nieodpowiednio przechowywane, a wtedy jesteśmy o włos od tragedii. Komu zawsze chce się przyrządzać żurek samemu? Często ratujemy się sklepowymi gotowcami, a czasami naprawdę nie warto. 

Objawy zatrucia jadem kiełbasianym występują pomiędzy drugą a czwartą dobą po spożyciu przetworu zawierającego truciznę. Pierwsze oznaki dramatu to ból głowy, wysoka temperatura oraz wymioty. Nie wahajcie się ani chwili, jeśli je u siebie zauważycie! 

Jeśli boicie się takiego jedzenia, to świetnie rozgrzewa również szklanka gorącej wody z miodem i cytryną. Czasem bezpieczniej jest postawić na najmniej skomplikowane produkty.

Czytaj także
Przeczytaj więcej