Oceń
Ryż smażony, duszony z warzywami, z kurczakiem, z owocami – wydaje się to idealny i szybki przepis na tani oraz bezglutenowy obiad, który syci. Jednak ziarna ryżu w diecie mogą stanowić śmiertelne niebezpieczeństwo i być szkodliwe.
Czy ryż jest szkodliwy dla zdrowia? Naukowcy z Queens University Belfast w Irlandii Północnej ostrzegają, że przede wszystkim trzeba wiedzieć jak ugotować ryż. Jeśli robimy to nieprawidłowo, mogą z czasem wystąpić choroby serca, rak, cukrzyca i problemy rozwojowe. Wszystkiemu winny jest arsen.
Arsen w ryżu - jak się go pozbyć?
Ten trujący pierwiastek obecny w ryżu dostaje się do niego jeszcze na plantacjach z gleby. Podczas gotowania nie do końca uwalnia się z ziaren, ale można zmniejszyć jego ilość w posiłku. Jak podaje tvn24.pl, należy przede wszystkim gotować ryż przy stosunku dwóch części wody na jedną porcję. Niewiele da płukanie go przed gotowanie, trzeba go długo moczyć (nawet przez kilka godzin!). W ten sposób można się pozbyć nawet 80% arsenu!
Według badacza najmniej związków arsenu znajduje się w ryżu basmati, najwięcej zaś w ryżu brązowym (ze względu na to, że najwięcej ich kumuluje się w osłonce ryżowych ziarenek). Więcej związków arsenu niż ryż gotowany zawierają ryżowe wafle, a w ryżowym mleku może go być nawet więcej niż w wodzie. Wnioski te potwierdzają ustalenia Komisji Europejskiej, która w 2015 roku przytaczała dane, wskazujące, że najwięcej arsenu może występować w ryżowych waflach, papierze ryżowym, czy ryżowych ciasteczkach – podaje ugotuj.to.
Ryż w diecie
Fakt pisze, że Królewski Uniwersytet w Belfaście wykrył że 47 z 81 produktów z ryżu w Wielkiej Brytanii zawierało niebezpiecznie wysoki poziom arsenu. Znaleziono go nawet w produktach dla niemowląt. Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Manchesterze, arszenik może nawet wpływać na wystąpienie uszkodzeń chromosomalnych u człowieka i szkodzić genom!
Bakterie w ryżu - nie jedz na zimno!
Nawet prawidłowo ugotowany ryż może być zabójczy i szkodliwy. Wyborcza.pl ostrzega, że po przyrządzeniu nie może znajdować się dłużej niż godzinę w temperaturze pokojowej, bo „mnożą się w nim chorobotwórcze bakterie – laseczki woskowe (Bacillus cereus)”.
Zjedzenie ryżu z tymi bakteriami może oznaczać takie dolegliwości jak zatrucie, biegunka, wymioty i ciężkie powikłania zdrowotne. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) alarmuje, że rocznie wspomniane bakterie w ryżu dopadają 85 tys. ludzi w USA!
Ryż w torebkach i bisfenol - przepis na raka
Ryż w torebkach to również zagrożenie. Wiele źródeł naukowych bije na alarm, że gotowanie go w woreczkach szkodzi zdrowiu, bo pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia się bisfenol A (BPA), czyli związek chemiczny stosowany do produkcji tworzyw sztucznych, np. opakowań, puszek. Może być rakotwórczy, zaburzać równowagę hormonalną i prowadzić do otyłości. BPA u mężczyzn opowiada także za bezpłodność i obniżone libido, a u dziewczynek powoduje wcześniejsze dojrzewanie płciowe.
Jak ugotować ryż na sypko? PRZEPIS WIDEO:
Jak zrobić ryż do sushi? PRZEPIS
Ryż smażony z kurczakiem:
Oceń artykuł