Oceń
Warzywa i owoce teoretycznie są bardzo zdrowe, ale w dzisiejszych czasach ich jedzenie może być także... niebezpieczne. Naukowcy sprawdzili, co w naturze jest najbardziej skażone. Pamiętajcie o tym przy konsumpcji!
Warzywa i owoce jeść należy, to nie ulega wątpliwości. Kolorowe, apetyczne, smaczne i zdrowe - czy jednak na pewno zdrowe? Naukowcy postanowili sprawdzić, które z dostępnych w sklepach i na targach przysmaki lepiej omijać szerokim łukiem.
Jak się okazuje, niektóre warzywa i owoce są zwyczajnie skażone! Badaniami żywności zajęła się organizacja Pesticide Action Network. Przyjrzał się ona warzywom i owocom, które są sprzedawane w Unii Europejskiej. Niestety, niektóre produkty mogą zawierać bardzo duże ilości niepotrzebnej chemii, której spożywanie jest szkodliwe!
Koszmarnie szkodliwe warzywa i owoce
Badacze skupili się na wykryciu w warzywach i owocach tych substancji, które sama Unia określiła jako szczególnie niebezpieczne dla zdrowia. Najgorzej w zestawieniu krajów, które sprzedają niezdrowe warzywa i owoce wypada Belgia. Produkty pochodzące z tego kraju zawierały aż 36% szkodliwych substancji.
Kolejne miejsca zajęły: Irlandia z wynikiem 26%, Francja - 22% i Włochy - 21%. Polska znalazła się na 12. miejscu – specjaliści wykryli w owocach i warzywach z Polski 16% toksycznych substancji. Wciąż jest znacznie lepiej, niż w innych krajach Europy.
Duże ilości pestycydów sprawiają, że żywność z pewnością wygląda ładniej, ale na pewno nie jest dobra dla naszego zdrowia. Takie substancje sieją w naszych ciałach istne spustoszenie. Wśród możliwych zagrożeń wystawienia na długotrwałą obecność tych toksyn, są chociażby choroby serca, cukrzyca, a nawet nowotwór!
Aby zadbać o zdrowie nas wszystkich Unia Europejska planuje ograniczyć wykorzystywanie pestycydów o 50% do 2030 roku. Do tego czasu starajcie się wybierać produkty, co do których macie pewność, że nie są doprawione szkodliwą chemią.
Oceń artykuł
Tu się dzieje
