18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Dowiedzmy się

Salmonella w jajkach?! Wielkanocna groza i jak jej uniknąć

31.03.2021  16:59
Salmonella w jajkach
Salmonella w jajkach Fot: Svetlana Zhukova/Shutterstock

Salmonella w jajkach? Takie połączenie może skutecznie uprzykrzyć nam nie tylko Wielkanoc, ale i dłuższy czas po świętach. Jak przygotować tę pyszność, by pozostać zdrowym i szczęśliwym? Odpowiadamy na to pytanie.

Salmonella w jajkach - któż z nas nie słyszał o takim przykrym przypadku skażenia żywności? W czasach pandemii koronawirusa lepiej oszczędzić sobie problemu i kłopotu ledwo funkcjonującej służbie zdrowia. Dbajmy o to, by nic złego nas nie spotkało. Oto jak przygotowywać jajka, żeby uniknąć ewentualnego zatrucia tą groźną bakterią.

Salmonella w jajkach: Jak uniknąć zakażenia?

Salmonellą zarazić się jest stosunkowo łatwo, a niestety zakażenie dla niektórych osób może być nawet śmiertelnie groźne. Zwłaszcza w okresie Wielkanocy, kiedy wszyscy jemy więcej jajek - warto wiedzieć, że bakterie salmonelli mogą zagrażać człowiekowi nawet po spożyciu jajecznicy, sadzonego jajka czy wszelkich innych potraw jajecznych. Nie tylko forma podania jajek się liczy, ale także forma ich obróbki.

Poniżej zamieszczamy kilka zasad, które mogą nam pomóc w uniknięciu zakażenia salmonellą. 

  1. Po rozbiciu jajek nie wycieraj rąk w ściereczkę, najpierw je umyj.
  2. Nie kupuj jajek, które nie są przechowywane w sklepowej lodówce. W swoim domu trzymaj jaja w lodówce.
  3. Zawsze wyparzaj skorupki.

Zakażenie salmonellą często powoduje problemy natury żołądkowej. Bakteria ta wywołuje chorobę zwaną salmonellozą. Wśród jej objawów znajdziemy takie "atrakcje" jak: kurczowy ból brzucha, biegunka, wymioty, a nawet gorączka. Pojawiają się zwykle po 6 do 48 godzin od spożycia zanieczyszczonego pokarmu.

Salmonella nie jest bakterią występującą wyłącznie na jajach. Kolejny produkt, na którym może występować salmonella, to m.in. surowe mięso. Uważajcie na siebie szczególnie w okresie zwiększonej ilości przyjmowania pokarmu.

Czytaj także
Przeczytaj więcej