Oceń
Parówki to szybki i tani przepis na śniadanie lub kolację. A może hot-dog na stacji lub parówki w cieście? Warto jednak zastanowić jaki jest skład parówek, jaki mają wpływ na zdrowie i w których jest najmniej lub najmniej mięsa. Wiecie czym jest MOM i jak produkuje się parówki? Poniżej prezentujemy odpowiedzi na wszystkie te pytania. Ostrzegamy, nie jedzcie w trakcie czytania lub oglądania wideo z fabryki...
Parówki z szynki, z cielęciną, wieprzowe... wiecie z czego są zrobione? Jak podaje „Discovery Channel”, produkcja parówek (mięsny wyrób homogenizowany) opiera się na okrawkach. Są to odpady po obróbce tusz z rzeźni składające się głównie z mięsa, które miele się i miesza w kadziach ze skrobią ziemniaczaną (zagęstnik), wodą, solą i przyprawami. Dla efektu lekkiej słodyczy w mieszance znajduje się również syrop skrobiowy.
Produkcja parówek
Kolejne maszyny ubijają to wszystko na gęstą emulsję, z której odsysane jest powietrze. Później mięsna pasta trafia do nadziewarki, gdzie jest pakowana w celulozowe skórki. Są one również wykonane z takich produktów jak np. jelita baranie, jelita wieprzowe, osłonki wiskozowe.Niektóre urządzenia w ciągu 35 sekund produkują tyle parówek, że można nimi opasać dwukrotnie piłkarskie boisko.
Gotowe parówki (a raczej uformowana masa mięsno-tłuszczowa uzyskana z mięsnych pozostałości zwierząt) opryskiwane są płynem wędzarniczym (dla smaku pieczeni) i lądują w piecu tunelowym. Studzone są wodą z solą.
Skład parówek - co zwierają?
Skład parówek budzi wątpliwości. Ile naprawdę jest w nich mięsa? „5 minut dla zdrowia” podaje, że parówki składają się z mięsa mechanicznie oddzielonego od kości (MOM), a są to ścięgna, tkanka łączna, kości, chrząstki. Do tego dochodzą też emulgatory, tłuszcze, fosforany, cytryniany, chemiczne barwniki i konserwanty. Stosowana jest także koszenila (kwas karminowy, karmina), czyli czerwony barwnik produkowany z odwłoków wysuszonych mszyc.
Brian White na swoim kanale w serwisie youtube.com pokazał najbrutalniejszą stronę produkcji parówek. Pokazał jak oprawia się martwe świnie do produkcji. Niektóre z nich parzone są we wrzątku żywcem. Do niektórych parówek dodaje się nawet jeszcze żywe ryby. Na kanale Amiga Rulez również pokazano szokujący film. Niektórzy producenci mielą świnie w całości w wielkich maszynach.
Bosacka kontra parówki
Katarzyna Bosacka w TVN Style powiedziała, że niektóre parówki mięsa nie mają w składzie WCALE! Producenci mielą za to kurze łapki, skóry, wnętrzności i kupry drobiowe. Tak zmieloną breję zagęszcza się azotyn sodu, który na opakowaniu oznaczony jest trupią czaszką i uznany jest przez WHO za rakotwórczy.
Według popularnej opinii parówki zrobione są z tektury lub papieru toaletowego. Nie jest to prawda, choćby z przyczyn ekonomicznych - kilogram papieru jest droższy niż kilogram parówek. W parówkach można znaleźć jednak mnóstwo składników, które nie są mięsem i których zadaniem jest to mięso udawać – informuje poradnikzdrowie.pl.
Co jest w parówkach? Ile mięsa jest w parówkach?
Portal polki.pl przyjrzał się tym „smakołykom”, które teoretycznie są drobno zmieloną wędliną. W składzie parówek znajdziemy np. wodę, tłuszcz wieprzowy, sól, ekstrakt drożdżowy, mąkę, białko sojowe, polepszacze smaku (emulgatory), skrobię ziemniaczaną, zagęszczacze. Do tego E451, E452, stabilizatory, glutaminian, izoaskorbinian, E621, E250, difosforany, trifosforany. Mięsa bywa w tym niewiele. Jako przykład podano parówki z indyka (firma mająca w nazwie pewne niemieckie miasto), w których jest go zaledwie 38 procent.
Jakie parówki kupować?
Z parówkami na prawdę trzeba uważać. W większości to produkt tłusty, niskogatunkowy, który zawiera resztki mięsa, korpusy, kości karku. Im tańsze parówki, tym gorsza jest ich jakość. Nie polecałbym parówek dla dzieci, gdyż zawierają fosforany i cytryniany, które hamują przyswajanie wapnia. Konserwanty natomiast powodują wiele alergii. Azotan sodu zawarty w parówkach jest tymczasem rakotwórczy – informuje dietetyk z Centrum Zdrowego Żywienia Ekostyl w Białymstoku Tomasz Remus. (Fakt.pl)
Produkcja parówek - jak to się robi? WIDEO Z FABRYKI:
Horror i makabra w rzeźni - szokujące nagranie wideo:
Skład i produkcja parówek:
Ile mięsa jest w parówkach? Katarzyna Bosacka i test parówek:
Oceń artykuł