18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Nie ma żartów

Śledź już czeka na stole? Uważaj, może Cię zaatakować skombrotoksizmem

23.12.2019  15:37
Śledź już czeka na stole? Uważaj, może Cię zaatakować skombrotoksizmem
Śledź już czeka na stole? Uważaj, może Cię zaatakować skombrotoksizmem Fot: Jakub Kaminski/East News

Śledź to jedna z podstawowych ryb, które możemy znaleźć na świątecznym stole. Niestety, mało kto wie, że jej zjedzenie może się zakończyć skombrotoksizmem, a wtedy nikomu nie jest do śmiechu. 

Śledź to rybka, która na świątecznym stole króluje. Niestety, podobnie jak inny władca dań wigilijnych - karp, ta również potrafi być śmiertelnie niebezpieczna. Zjedzenie śledzia grozi bowiem skombrotoksizmem.

Już Magda Gessler ostrzegała Polaków przed trującym śledziem i coś w tym, niestety, jest. Jeśli traficie na rybę, która na jakimkolwiek etapie produkcji była źle przechowywana - możecie się naprawdę ciężko zatruć.

Śledź może Cię poważnie zatruć

Śledź, tak samo jak np. tuńczyk czy łosoś, wyróżnia się dość ciemnym mięsem. To właśnie takie ryby są najbardziej niebezpiecznie. Kiedy dojdzie w nich do wzrostu poziomu histaminy - zaczynają być dla człowieka mordercze. 

Histamina w naszym organizmie jest jednym z mediatorów stanu zapalnego, który wydziela się np. przy kontakcie z czynnikiem alergizującym. Jej spożycie w większych dawkach prowadzi właśnie do skombrotoksizmu, który jest po prostu trudną nazwą dla zatrucia rybą o ciemnym mięsie.

To, czy i jakie objawy się pojawią po zjedzeniu zatrutej ryby, zależy od osobniczej wrażliwości człowieka na histaminę. Pierwsze objawy zwykle pojawiają się od 10 do 30 minut od spożycia ryby. Bywają wyjątkowo nieprzyjemne, należą do nich np.: kaszel, kichanie, zapalenie spojówek, obrzęk śluzówek gardła i dróg oddechowych (chory ma trudności z połykaniem oraz oddychaniem). Na ciele mogą pojawić się zmiany w postaci pokrzywki lub zaczerwienienia (głównie na twarzy, szyi i rekach).

Zanim rzucicie się na smakowicie wyglądającego śledzika - zastanówcie się trzy razy, czy aby na pewno warto. 

Czytaj także