18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Uważajcie!

Śledzie grozy na świątecznym stole. Magda Gessler ostrzega Polaków

25.03.2021  16:59
Wielkanoc: Śledzik jest niebezpieczny?
Wielkanoc: Śledzik jest niebezpieczny? Fot: PIOTR JEDZURA/REPORTER

Śledzie to bardzo groźny przysmak? Jak się okazuje - jedna z ulubionych rybek Polaków po świątecznym spożyciu może przynieść więcej grozy niż pożytku. Nawet Magda Gessler, autorytet kulinarny telewizji TVN, przed nią ostrzega.

Śledź to jedno z tradycyjnych dań, goszczących na polskim stole podczas świąt. Co prawda najczęściej pojawiają się one na wigilijnym stole, ale niektórzy tak bardzo mają słabość do słonej rybki, że serwują ją również podczas Wielkiej Nocy. Tymczasem sama Magda Gessler przyznaje, że w Polsce nie ma możliwości kupna dobrych jakościowo śledzi. Te oferowane przez supermarkety mogą być śmiertelnie groźne.

Śledź musi być dobrze zasolony, z beczki, z mleczem lub ikrą w środku. O takiego bardzo trudno. Powinien mieć też głowę, a o to jeszcze trudniej

 - mówi celebrytka.

Magda Gessler nie ma wątpliwości, że serwowanie na świątecznym stole takie śledzia poza sekundą przyjemności może przynieść bardzo długi okres cierpienia. Przypadkowo przy śniadanku świątecznym możemy sobie wprowadzić do organizmu jaja tasiemca!

Każdy czeka na tego idealnego śledzia, a ostatnio są same porażki, ponieważ śledzie, które kupujemy, zazwyczaj są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie że surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca lub jaj tasiemca, która się znajduje w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia 

podsumowała gwiazda TVN.

Śledzie na świątecznym stole to przeżytek?

Żyjące dziko ryby, takie jak śledź, mają w sobie wiele pasożytów. Zanim jednak trafią do sklepów, poddawane są obróbce termicznej, która eliminuje zagrożenie. Żeby zabić groźne nicienie, śledzie są przechowywane przez 24 godziny w temperaturze około minus 20 stopni Celsjusza.

Jednakże w dzisiejszych czasach rodzi się pytanie, czy naprawdę musimy upierać się przy tradycyjnym śledziku? Może lepiej ostawić na kuchnię warzywną, która wydaje się być znacznie bezpieczniejsza od kuchni mięsnej. Z całą pewnością w niej czyha o wiele mnie pułapek niż w tradycyjnych, odzwierzęcych daniach.

Może warto w tym roku rozważyć bardziej nowoczesne menu wielkanocne? W czasie pandemii koronawirusa lepiej nie nabawić się kolejnych problemów zdrowotnych. Służby medyczne i tak już ledwo zipią. 

Czytaj także
Przeczytaj więcej