18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Siewcy grozy

Śmiertelnie niebezpieczne śledzie. Polaków przestrzega Magda Gessler

03.12.2021  20:04
Śledź pełny pasożytów
Śledź pełny pasożytów Fot: Jan Graczynski/East News

Śledzie, śledziki, słone rybki to przysmak Polaków w okresie świąteczno-wigilijny. Te niepozorne przekąski są jednak śmiertelnie niebezpieczne. Przypominamy, że przestrzegała przed nimi sama Magda Gessler.

Śledzie to bardzo groźny przysmak? Jak się okazuje - jedna z ulubionych rybek Polaków po świątecznym spożyciu może przynieść więcej grozy niż pożytku. Nawet Magda Gessler, autorytet kulinarny telewizji TVN, przed nią ostrzega.

Śledzie grozy wjeżdżają na stół

Restauratorka będąca wielkim autorytetem kulinarnym dla większości rodaków przyznaje, że w naszym kraju praktycznie niemożliwe jest zakupienie dobrych jakościowo śledzi. Te oferowane przez supermarkety mogą być śmiertelnie groźny!

Śledź musi być dobrze zasolony, z beczki, z mleczem lub ikrą w środku. O takiego bardzo trudno. Powinien mieć też głowę, a o to jeszcze trudniej

 - mówi celebrytka.

Magda Gessler nie ma wątpliwości, że serwowanie na świątecznym stole takiego śledzia poza sekundą przyjemności może przynieść bardzo długi okres cierpienia. Przypadkowo przy stole świątecznym możemy sobie wprowadzić do organizmu jaja tasiemca!

Każdy czeka na tego idealnego śledzia, a ostatnio są same porażki, ponieważ śledzie, które kupujemy, zazwyczaj są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie że surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca lub jaj tasiemca, która się znajduje w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia 

- podsumowała gwiazda TVN.

Śledzie to przeżytek?

Żyjące dziko ryby, takie jak śledź, mają w sobie wiele pasożytów. Zanim jednak trafią do sklepów, poddawane są obróbce termicznej, która eliminuje zagrożenie. Żeby zabić groźne nicienie, śledzie są przechowywane przez 24 godziny w temperaturze około minus 20 stopni Celsjusza.

Jednakże w dzisiejszych czasach rodzi się pytanie, czy naprawdę musimy upierać się przy tradycyjnym śledziku? Może lepiej ostawić na kuchnię warzywną, która wydaje się być znacznie bezpieczniejsza od kuchni mięsnej. Z całą pewnością w niej czyha o wiele mnie pułapek niż w tradycyjnych, odzwierzęcych daniach. Taki rodzaj kuchni preferuje zresztą syn Magdy Gessler - Tadeusz.

Może warto w tym roku rozważyć bardziej nowoczesne menu? W czasie pandemii koronawirusa lepiej nie nabawić się kolejnych problemów zdrowotnych. Służby medyczne i tak mają ręce pełne roboty.

Czytaj także
Przeczytaj więcej