18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Dramat smakoszy

Wielkanocne ostrzeżenie! Możecie złapać SKROMBROTOKSIZM

04.04.2021  18:02
Skrombotoksizm atakuje
Skrombotoksizm atakuje Fot: EAST NEWS

Skrombotoksizm jest poważnym zagrożeniem na wielu polskich świętach. Dlaczego za stołem jesteśmy na niego szczególnie narażeni? Warto to wiedzieć, zanim radośnie przystąpimy do konsumpcji odświętnych potraw wielkanocnych.

Skrombotoksizm czyha na nas z każdego półmiska z rybami. Bez ryb nie ma natomiast praktycznie żadnych, polskich świąt - dlatego warto uważać, by nie wyrządzić sobie przerażającej krzywdy. W czasie pandemii koronawirusa, kiedy szpitale nie działają normalnie - tym bardziej powinniśmy cechować się ostrożnością. 

Skrombotoksizm to nic innego, jak zatrucie rybami. Oczywiście, podczas Wielkanocy staramy się wszyscy, by na naszych stołach były świeże produkty, bardzo dobrej jakości - nie jesteśmy jednak w stanie dopilnować wszystkiego. Czasami wystarczy źle przechowywana przez producenta ryba, by spotkały nas wyjątkowo przykre objawy. Osoby, które wolą ryby od wysokokalorycznego i ciężkostrawnego mięsa mogą się dorobić dramatu.

Skrombotoksizm to poważne zagrożenie

Nieprawidłowo przechowywane ryby o ciemnym mięsie - takie, jak coraz modniejszy łosoś, śledź lub poczciwy tuńczyk - mogą prowadzić do takiego właśnie zatrucia pokarmowego. Spożywając te ryby należy więc zachować szczególną ostrożność.

Takimi rybami można zatruć się z powodu zawartej w ich mięsie histaminy. W organizmie człowieka odpowiada ona za reakcje alergiczne. W przypadku ryby to ona odpowiada za jej nieprzyjemny zapach, dlatego podejrzanie pachnące produkty należy bez większego zastanowienia wyrzucić. 

Skrombotoksizm to zatrucie pokarmowe, którego objawy są wyjątkowo przykre. Często przypominają reakcję alergiczną, obejmującą: kaszel, kichanie, zapalenie spojówek, obrzęk śluzówek gardła i dróg oddechowych. Na ciele mogą pojawić się zmiany w postaci pokrzywki lub zaczerwienienia (głównie na twarzy, szyi i rękach). Później pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego - takie, jak: nudności, wymioty czy też biegunka.

Czasami zatrucie ustępuje samoistnie po upływie 24-48h, ale w trudnych przypadkach zdarza się, że konieczna jest pomoc lekarska. Tego w czasie pandemii zdecydowanie wolimy unikać z uwagi na wiążące się z wizytą medyczną komplikacje. Pamiętajcie podczas Świąt o swoim zdrowiu! 

Czytaj także