18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Nieumycie skraca życie

Zabójcza sałata w sklepach! Zawiera bakterie kałowe!

Wojciech Kozicki
19.07.2020  16:21
Paczkowana sałata i bakterie kałowe - jak uchronić się przed zatruciem pokarmowym?
Paczkowana sałata i bakterie kałowe - jak uchronić się przed zatruciem pokarmowym? Fot: Facebook - zdjęcie ilustracyjne

Rukola, roszponka, szpinak, sałata lodowa, mix sałat… lubicie zielone dodatki do jedzenia? Wiele osób przekonuje paczkowana sałata , która od razu jest umyta i gotowa do spożycia. Okazuje się jednak, że może być niebezpieczna dla zdrowia. Zawiera bakterie kałowe!

Liczne źródła polecają, by jeść zielone warzywa, ponieważ zawierają chlorofil i sprzyjają detoksykacji organizmu. Wyjątkowo atrakcyjna wydaje się paczkowana sałata, już umyta i gotowa do jedzenia. Jej zjedzenie może się jednak skończyć w szpitalu, a nawet... na cmentarzu!

Sałata i zatrucie pokarmowe

Chlorofil przyspiesza usuwanie toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Wirusy, bakterie i grzyby nie rozwijają się w środowisku bogatym w tlen, ten z kolei sprzyja rozwojowi naturalnej flory bakteryjnej, niezbędnej nam do życia i dobrego funkcjonowania – podaje interia.pl

Okazuje się, że sałata w paczkach może być zabójcza! Jak ostrzega Interia.pl, mieszanki sałat w opakowaniach to tykająca bomba pełną bakterii. Jak wynika z badań opisanych na łamach "Applied and Environmental Microbiology", w każdej z 24 przebadanych sałat z paczki wykryto bakterie paciorkowca kałowego.

Paczkowane sałaty są jednym z najbardziej powszechnych źródeł zatruć pokarmowych odpowiedzialnych za wiele zakażeń salmonellą i E. coli w Stanach Zjednoczonych i Europie – ostrzega interia.pl

Media już w 2018 roku ostrzegały, że pakowane sałaty to siedlisko bakterii kałowych odpornych na antybiotyki. Chociaż źródła podają, że koncentracja bakterii w paczkach sałaty jest niewielka, to mogą one być niebezpieczna dla zdrowia. Co gorsza, są odporne na antybiotyki, a po spożyciu mogą przenosić do ludzkich jelit geny odporności także na inne mikroorganizmy.

Jak się chronić przed zabójczą sałatą? Naukowcy z Instytutu im. Juliusa Kuehna w Niemczech zalecają, by zamiast krojonych, pakowanych sałat kupować sałaty w główkach luzem. Każda sałata powinna być bardzo dokładnie umyta przed spożyciem!

 

Przeczytaj więcej
Komentarze