18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Koronawirus jest wszędzie

Zarazę możesz przynieść do domu. Jedzenie jest niebezpieczne?

26.03.2020  11:26
Zarazę możesz przynieść do domu. Jedzenie jest niebezpieczne?
Zarazę możesz przynieść do domu. Jedzenie jest niebezpieczne? Fot: Shutterstock

Rząd nie zakazał nam wychodzenia do sklepów i tam na ogół ludzie czują się bezpiecznie. Co jednak, jeśli na niepozornym jedzonku przywleczemy do domu zarazę?

Wychodzić do sklepów wciąż można. Pozostają one otwarte i Polscy tłumnie przechadzają się do najbliższych supermarketów, zupełnie, jakby tam koronawirus nie miał prawa wejść. Nic bardziej mylnego! Na artykułach spożywczych również możemy natrafić na patogen.

Koronawirus na jedzeniu?!

Wyobraźmy sobie taką sytuację - wychodzimy w pełni zabezpieczeni do spożywczego. Mamy na sobie rękawiczki, maseczkę, staramy się załatwić nasze sprawunki możliwie jak najszybciej. Niestety, przed nami w sklepie był ktoś zakażony koronawirusem.

Wszystkie produkty, których dotykał lub na które (o zgrozo!) kaszlnął, są potencjalnie niebezpieczne. Nie wiadomo dokładnie, przez jak długi czas patogen utrzymuje się na różnych powierzchniach, ale pewne jest, że to robi. 

Możemy więc na pudełku kaszy przynieść do domu koronawirusa i nieszczęście gotowe. Dlatego po powrocie ze sklepu warto jest umyć produkty, które zakupiliśmy. Owoce i warzywa przed włożeniem do lodówki należy przepłukać pod bieżącą wodą, a inne produkty przetrzeć mokrą szmatką lub wacikiem nasączonym alkoholem.

Tylko zachowanie zasad higieny i szczególna ostrożność mogą nas teraz uratować.

Przeczytaj więcej
Komentarze