Oświadczenie firmy

Zgony i powikłania po szczepieniu. AstraZeneca wyjaśnia

15.03.2021  12:11
Czy szczepionka na COVID-19 od AstraZeneca jest bezpieczna? Oświadczenie firmy i rekomendacje Fot: Donatella Giagnori/EIDON/Reporter/East News

Czy szczepionka na COVID-19 od firmy AstraZeneca jest bezpieczna? Media donoszą, że że kolejne osoby mają powikłania po szczepieniu, następują też zgony. Brytyjsko-szwedzka postanowiła wreszcie wydać w tej sprawie oficjalne oświadczenie.

Szczepionka na COVID-19 powoduje efekty uboczne i powikłania? W Polsce, gdy rozpoczęło się szczepienie nauczycieli, wiele osób narzekało na komplikacje zdrowotne podobne do grypy. Po szczepieniu zmarła nauczycielka z Leszna z Zespołu Szkół Ekonomicznych (województwo wielkopolskie), która skarżyła się na ból ręki i wysoką gorączkę, co potwierdził rzecznik Prokuratury Okręgowej w Poznaniu Łukasz Wawrzyniak. Stwierdzono, że kobieta zmarła z przyczyn naturalnych. W Bułgarii 14 godzin po otrzymaniu szczepionki AstraZeneki, zmarła 57-letnia kobieta. Paweł Timonow z wydziału medycyny sądowej w Płowdiwie już oświadczył, że nie ma bezpośredniego związku szczepienia ze śmiercią kobiety.  Ujawnił, że Bułgarka miała liczne schorzenia, w tych chorobę serca oraz zakrzepicę. Odnotowano również „nietypowe objawy” po szczepieniu w Norwegii. AstraZeneca zapewnia, że szczepionka jest bezpieczna, ale m.in. Norwegia, Islandia, Dania, Austria, Estonia, Litwa, Łotwa, Luksemburg i Włochy, wstrzymały szczepienie preparatem AstraZeneki ze względu na pojedyncze przypadki wystąpienia zakrzepów krwi u zaszczepionych.

AstraZeneca wydała oświadczenie ws. ewentualnych zagrożeń związanych ze szczepionką. Zapewnia, że przeanalizowała 17 mln przypadków zaszczepienia preparatem w Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii. Nie znalazła dowodów na to, że opracowana przez nią szczepionka zwiększa ryzyko występowania zakrzepów krwi u osób zaszczepionych. Potwierdza to Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), która uważa szczepionkę od AstraZeneki za “świetną” i dodaje, że od 9 marca podano na świecie ponad 268 mln dawek szczepionek, ale żaden zgon nie był powiązany ze szczepieniami. Skąd biorą się więc te wszystkie zgony następujące krótko po szczepieniu? Włoska Agencja Leków zapewnia, że „istnieje jedynie czasowy związek między zgonem a podaniem preparatu. Nie ma natomiast związku przyczynowego”. Komitet ds. Bezpieczeństwa Europejskiej Agencji Leków apeluje o stosowanie szczepionki bez względu na dochodzenie w sprawie przypadków zakrzepowo-zatorowych, ponieważ „korzyści wynikające z podania szczepionki nadal przewyższają ryzyko”.

Dogłębna analiza (tych danych) nie wykazała, że istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia zatorowości płucnej, zakrzepicy żył głębokich czy trombocytopenii niezależnie od grupy wiekowej, płci, partii podanej szczepionki czy kraju – oświadczyła firma AstraZeneca.

Jak wiele osób miało powikłania po szczepionce? Francuska Narodowa Agencja ds. Bezpieczeństwa Leków (ANSM) podała, że 0,66 proc. pacjentów miało skutki uboczne po przyjęciu szczepionki przeciw Covid-19 koncernu AstraZeneca, z czego 2/3 skutków ubocznych miało charakter łagodny i przejściowy. Dla porównania, po przyjęciu preparatu firmy Pfizer skutki uboczne odnotowano u 0,19 proc. pacjentów, a Moderny – u 0,12 proc. Co więcej, milionów dawek szczepionek przeciwko Covid-19 zostało podanych na całym świecie i do tej pory żaden zgon nie miał związku z podawaniem szczepionek.

Pytany o powikłania po zastosowaniu preparatu AstryZeneki był wiceminister zdrowia Waldemar Kraska, potwierdził, że w niektórych krajach wskazywano na występowanie powikłań zakrzepowo-zatorowych po podaniu tej szczepionki, ale w Polsce takiego przypadku do dzisiaj nie stwierdziliśmy. Opierając się na badaniach, które są prowadzone w Europejskiej Agencji Leków, zapewnia, że zbieżność czasowa wystąpienia ewentualnego zespołu poszczepiennego z podaniem szczepionki nie ma uzasadnienia i nie jest to spowodowane podaniem szczepionki AstraZeneca

Według najnowszego biuletynu ANSM obejmującego dane do 4 marca we Francji wykonano 454 545 zastrzyków z użyciem preparatu AstraZeneki, a efekty uboczne zaobserwowano u 3013 osób – pisze Polsat News.

Czytaj także