Z proszku powstała, w proch cię obróci

Zupki chińskie i wpływ na zdrowie. Szokujący eksperyment

Wojciech Kozicki
15.11.2019  18:48
Zupka chińska i makaron z torebki - jaki mają skład i wpływ na zdrowie?
Zupka chińska i makaron z torebki - jaki mają skład i wpływ na zdrowie? Fot: Facebook/Asia explorer

Zupki chińskie to śmierć w torebce? Rosół, barszcz, pomidorowa czy grzybowa w proszku uważane są za ciekawy pomysł na szybki i tani obiad. To jednak przepis na zniszczenie sobie organizmu. Pojawiają się nowe informacje jaki te „zupy” mają wpływ na zdrowie. Czy rzeczywiście są aż tak szkodliwe? Japończyk Momofuku Ando, który chciał w 1948 roku walczyć z powojennym głodem, zapewne nie spodziewał się jakie piekło urządzi w ludzkich żołądkach na całym świecie.

Zupki chińskie to dla zdrowia wyrok i tortury. Dziennikarka "Marie Claire" Hana Hong przeprowadziła eksperyment i przez tydzień jadła tylko zupy instant na każdy posiłek. Wydawało jej się, że akcja będzie miała same plusy – oszczędzi pieniądze i nie będzie musiała zmywać. Nie wzięła jednak pod uwagę jako szkody wyrządzi swojemu zdrowiu.

Pierwszego dnia czuła się dobrze, była najedzona, ale już drugiego dnia zaczęły się bóle brzucha i nastąpiło pogorszenie humoru. Trzeciego dnia stała się ospała i zmęczona. Wyraźnie czuła, że brakowało jej wartości odżywczych.

Zupki chińskie  - skład i wartości odżywcze

Natemat.pl przypomina, że zupka chińska nie ma żadnych wartości odżywczych. Jest to wypełniacz z soli, cukru, tłuszczów trans i mąki, który posiada wysoki indeks glikemiczny.

Hana Hong czwartego dnia po każdej zupce chińskiej wciąż nie była nasycona, pojawiły się mdłości i brak apetytu. W zupkach z proszku jest dużo soli, więc czuła suchość w ustach, nie miała siły i motywacji nawet, by wstać z łóżka. Być może nie wiedziała, że zupka chińska zawiera więcej soli niż paczka chipsów.

Piątego dnia była rozdrażniona i bolał ją brzuch. Gdy weszła na wagę, okazało się, że schudła 1,8 kilograma.

Zupki chińskie - trawienie, makaron, składniki, polepszacz smaku

Dr Braden Kuo z Massachusetts General Hospital niedawno postanowił pokazać jak trawi się zupka chińska i pokazał szokujące wideo z żołądka. Zwrócił uwagę, że makaron z posiłków instant zawiera tert-butylohydrochinon (TBHQ) który jest produktem ubocznym przemysłu naftowego i dodatkiem do żywności często w celu zachowania. Występuje także w lakierach, pestycydach, kosmetykach i perfumach. Z organizmu jest usuwany bardzo powoli i kumuluje się w przewodzie pokarmowym. Jak podaje wprost.pl, jego nadmiar prowadzi do poważnych konsekwencji dla zdrowia, takich jak np.: nudności i wymioty, dzwonienie w uszach, problemy z oddychaniem czy wątrobą.

TBHQ spotkać między innymi w mrożonej pizzy, nuggetsach z kurczaka dostępnych w popularnych sieciach fast foodów czy w maśle orzechowym. Zupki chińskie zawierają też glu­ta­mi­nian sodu (E621). Ten polepszacz smaku może powodować silne uzależnienie, a także wzmocnić trądzik.

Makaron z zupki chińskiej po wielu godzinach w żołądku pozostał nietknięty przez soki trawienne. Zwykły makaron jest strawiony całkowicie już po 2 godzinach – podaje portal polki.pl.

Tak – to wcale nie saszetka z niewiadomego pochodzenia składnikami jest tutaj najbardziej naszpikowana chemią. Niewinnie wyglądające cienkie nitki makaronu mają niewiele wspólnego z włoskim przysmakiem, w dodatku zanim trafią do torebki są smażone na głębokim tłuszczu

Jak trawią się zupki chińskie - nagranie wideo i kamera w żołądku:

Przeczytaj więcej
Komentarze