Oceń
Kawa w kapsułkach i zaskakujące informacje oraz ciekawostki. Czy ekspresy na kapsułki i robione przez nie kawy są niebezpieczne dla zdrowia i środowiska? Czy zawarty w kawie furan może być rakotwórczy?
Kawa jest dobra dla zdrowia, ma liczne wręcz lecznicze właściwości, m.in/ pomaga na wątrobę i zwłóknienie wątroby. Co więcej, kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby Alzheimera i Parkinsona, rozwoju cukrzycy typu 2. i przyspiesza metabolizm. A kawa w kapsułkach? John Sylvan, który wynalazł „K-Cups” dziś twierdzi, że żałuje stworzenie kawy w kapsułkach i dziwi się, że ludzie to piją.
Kawa w kapsułkach szkodliwa? Zdrowa kawa, ale...
Przypominamy, że W 1997 roku stworzono pierwszy na świecie system zaparzania kawy w kapsułkach „K-cup”. Wkrótce firma Keurig wyprodukowała pierwszy ekspres na kapsułki, o nazwie B2000, zaprojektowany specjalnie dla biur. Sylvan jeszcze w latach 90. sprzedał patent za ok. 50 tysięcy dolarów, a Keurig zarobiła na nim miliardy. Gdy wygasły niektóre patenty, inne firmy zaczęły zarabiać krocie na kawach w kapsułkach, spowalniając wzrost sprzedaży tradycyjnej kawy ziarnistej. Jak podaje Onet.pl, każdego roku sprzedaje się ich kilkadziesiąt miliardów kapsułek z kawą.
Kawa w kapsułkach zawiera zazwyczaj wyłącznie mieloną czarną kawę, czasem rozpuszczalną lub zbożową, ale w niektórych przypadkach w składzie możemy też znaleźć aromaty, cukier czy mleko w proszku. Tymczasem cukier uznawany jest za substancję zdecydowanie szkodliwą, natomiast kawa z dodatkiem mleka traci część swoich zdrowotnych właściwości (dotyczy to każdej kawy, nie tylko kawy w kapsułkach)- ostrzega cafessima.pl
Ekologiczna kawa. Czy kawy w kapsułkach szkodą środowisku?
John Sylvan jest zdziwiony popularnością kawy w kapsułkach. Uważa, że jest droga, a on sam preferuje robienie kawy w kawiarce. Co więcej, w rozmowie z „The Atlantic” wyznał, że żałuje stworzenia kawy w kapsułkach. Nie ukrywa, że tworząc swój kawowy wynalazek w latach 90., myślał głównie o sieciówkach i biurach, pragnąc konkurować w takimi markami jak Starbucks. Dodał, że kapsułki po kawie nie nadają się do recyklingu, ponieważ są zrobione ze specjalnego wielowarstwowego plastiku.
Czy ekspresy na kapsułki i robione przez nie kawy są niebezpieczne dla zdrowia i środowiska? Liczne źródła podają, że zużyte plastikowe kapsułki to coraz większe zagrożenie dla środowiska. Często nie zostają poddane recyclingowi. W 2015 roku wyliczono, że gdyby ułożyć obok siebie zużyte kapsułki, powstałby „sznur” otaczający Ziemię ponad 10 razy.
Tech.wp.pl ostrzega, że przy próżniowym pakowaniu żywności, powstaje toksyczny związek furan, będący produktem końcowym licznych przemian biochemicznych, którym ulegają obecne w żywności aminokwasy. Dostaje się do organizmu człowieka właśnie podczas picia kawy w kapsułkach, gdy pod wpływem ciśnienia i gorącej wody ulega wyekstrahowaniu do napoju.
Warto zaznaczyć, że furan jest używany np. do produkcji lakierów czy niektórych leków (np. witaminy C). Powstaje on również podczas wytwarzania i obróbki kulinarnej produktów spożywczych, m.in. w trakcie smażenia, pieczenia, grillowania, pasteryzacji owoców i warzyw- pisze portal Stan Wiedzy.
W kawie w kapsułkach znajduje się 117 – 244 ng/ml furanu. By jednak furan mógł nam zaszkodzić, musielibyśmy wypijać kilkanaście filiżanek takiej kawy dziennie. Najbardziej szkodliwe jest jednak mleko w kapsułkach, którego skład to odtłuszczone mleko w proszku, a nawet sam aromat mleczny z chemicznie uzyskiwanego białka mlecznego.
Badacze z Uniwersytetu w Barcelonie wykazali, że w espresso znajduje się więcej furanu (4. – 146 ng/ml) niż w kawie z ekspresu przelewowego i to zarówno w przypadku napoju kofeinowego (20 – 78 ng/ml), jak i bezkofeinowego (14 – 65 ng/ml). Za to w kawie rozpuszczalnej wykryto od 12 do 35 ng/ml – są to najniższe ze wszystkich odnotowanych wartości pisze tech.wp.pl.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca. Bądź na bieżąco! Polub naszą stronę na Facebooku
Oceń artykuł
Tu się dzieje
