Koniec tradycyjnego piwa?

UE bierze się za piwo. Ma mieć określony smak

Wojciech Kozicki
14.03.2019  16:11
Unia Europejska podpisała wyrok na tradycyjne piwo?
Unia Europejska podpisała wyrok na tradycyjne piwo? Fot: Pixabay.com/StockSnap

Unia Europejska kontra piwo. Trybunał Sprawiedliwości UE zdecydował, że do jego produkcji nie musi być użyty słód. Piwo ma mieć jednak określony smak.

Produkcja piwa może odbywać się „na skróty”. Browary mogą zastępować słód syropem glukozowym lub maltozowym. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej postawił jednak jeden warunek w kwestii smaku – piwo ma wyglądać i smakować jak… piwo.

Piwo i syrop glukozowy

Syrop glukozowy najczęściej dodaje się do piw z dolnej półki, by produkcja była tańsza, a smak mocniejszy. „Wirtualna Polska” podaje, że fiskus nie traktował napoju bez słodu jako piwa, tylko jak napój fermentowany jak np. wino. Finalnie przedsiębiorcy musieli dopłacać spory podatek, więc odwołali się do TSUE i wygrali. Teraz, jeśli piwo wyglądem i smakiem przypomina piwo, Urząd Skarbowy nie będzie kwestionować rozliczeń akcyzowych.

Piwo i akcyza

Piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl przypomina, że jakiś czas temu prokurator oskarżył przedsiębiorcę z Piotrkowa Trybunalskiego, który produkował napoje alkoholowe o oszustwo na podatku akcyzowym na 1,33 mln złotych. Producent sklasyfikował swój wyrób według stawki akcyzy dla piwa, a sąd uznał, że to napój na bazie napoju fermentowanego. Powodem takiej decyzji był właśnie syrop glukozowy.

Tanie piwo czy już napój piwopodobny?

„Dziennik Gazeta Prawna” pisze, że decyzja TSUE będzie miała znaczący wpływ na rynek browarniczy w Polsce. W sklepach może wkrótce pojawić się wiele tanich piw, które chociaż będą smakowały „jak piwo”, to jednak ten smak będzie kiepski.  

Piwo (nie) na zdrowie

Jeśli ktoś pije dużo piwa, mamy dla niego złą wiadomość. Portal.abczdrowie.pl ostrzega przed nadmiernym spożywaniem syropu glukozowego. Może powodować cukrzycę, choroby serca i układu krążenia oraz otyłość.

Przeczytaj więcej
Komentarze