Dlaczego odcinamy końcówkę banana? Wyjaśnienie tajemnicy

Redakcja
31.05.2017  14:24
Końcówka bananów
Końcówka bananów Fot: Pixabay.com

Wszyscy instynktownie usuwamy zakończenie owocu, aby uchronić się przed niebezpieczeństwem.

Jak właściwie jeść ten owoc? Zdania na ten temat są sprzeczne. Większość ludzi zaczyna jedzenie banana od oderwania końcówki. Dlaczego powinniśmy odcinać koniec bananów?

Banany to jeden z niewielu owoców, który bogaty jest w potas i pektyny. Ten żółty owoc przyczynia się do regulacji temperatury ciała, zmniejsza ciśnienie tętnicze i redukuje poziom cholesterolu. Wyjątkowa budowa bananów pozytywnie wpływa na trawienie, polepsza też pracę jelit.

Nikt nigdy nie wyjaśnił nam, w jaki sposób zjada się banana. Instynktownie obieramy owoc ze skórki i ucinamy lub odrywamy jego końcówkę, która powszechnie traktowana jest jako niebezpieczna dla zdrowia. Miejski mit głosi, że zakończenie owocu zawiera szkodliwe substancje, jest siedliskiem pasożytów lub zawiera jaja egzotycznych pająków.

 

Czy odcinać końcówkę banana?

Nie. Odcinanie końcówki banana nie ma niczego wspólnego z dbaniem o zdrowie. Zakończenie owocu nie zawiera żadnych szkodliwych substancji, ani pasożytów. Skórka banana uniemożliwia pająkom i innym szkodnikom przedostanie się do wnętrza miękkiego owocu.

Jak informuje portal.abczdrowie.pl, czarna końcówka jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Pająki, węże oraz inne robactwo nie ma celu, ani możliwości, aby wstrzyknąć swój jad w banany. Ochronę przed pasożytami gwarantuje już samo umycie skórki.

Dlaczego usuwa się końcówkę banana? Głównie dlatego, że smakuje gorzej od reszty owocu. To jego najstarsza część, przez co może nie przypadać do gustu wielu osobom. Jedno jest pewne – w czarnym końcu nie czai się żadne niebezpieczeństwo.

Przeczytaj więcej
Komentarze