Jedząc to mięso, jesteśmy narażeni na dziewięć chorób

Redakcja
29.05.2017  16:17
Mięso powoduje raka
Mięso powoduje raka Fot: Pixabay.com

Istnieje jednak sposób, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Najnowsze badania dowodzą, że czerwone mięso zwiększa ryzyko wielu chorób. Niestety, ten rodzaj jest najczęściej wybierany przez nieświadomych ludzi. Istnieje jednak sposób, aby uniknąć szkodliwego działania.

Czym właściwie jest czerwone mięso? Dietetycy dzielą mięsa na białe i czerwone, ze względu na ich zawartość odżywczą, ilość tłuszczu oraz pochodzenie. Portal abczdrowie.pl jako białe wymienia mięso z kurczaka, królika, indyka, cielęciny i strusia. Czerwonym natomiast uznaje się: wieprzowinę, wołowinę, koninę, baraninę, gęsinę oraz kaczkę.

Według DailyMail.co.uk, ryzyko komplikacji zdrowotnych jest o 26% większe, niż u osób unikających czerwonego mięsa. W badaniu wzięło udział 536 tysięcy osób, u których zbadano nawyki żywieniowe na przestrzeni ostatnich 16 lat.

Częste spożywanie może wpłynąć na rozwój poważnych chorób. W grupie najczęściej występujących znajdują się różne nowotwory, cukrzyca, problemy z nerkami, choroba Alzheimera, wylew, zawał serca oraz choroby płuc. Zdarzają się także infekcje i bóle wątroby.

 

Białe mięso jest zdrowsze

Białe mięso jest zdrowsze, ponieważ cechuje się niższą zawartością tłuszczu. Oznacza to, że w naszym ciele znajdzie się mniej cholesterolu wpływającego na działanie organizmu. Ten rodzaj zawiera mniejsze ilości szkodliwych związków hemu, azotanów i azotynów, oddziałujących na komórki. Serwis abczdrowie.pl zachęca do spożywania wyłącznie białego mięsa, której jest bogate w białko, żelazo, fosfor, magnez oraz cynk i witaminę B.

Sposobem na zmniejszenie ryzyka zachorowania jest ograniczenie spożywania czerwonego mięsa. Wystarczy trzymać się zasady „tylko w weekend”. Dzięki temu obniży się ilość przyjmowanych substancji uznawanych za szkodliwe.

Potrawy mięsne należy wzbogacać o warzywa, które pomagają w trawieniu i wspomagają metabolizm.

Przeczytaj więcej
Komentarze