18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Klepią biedę

Głodowe pensje u Magdy Gessler. "Na czarno, za grosze"

26.02.2021  13:54
Magda Gessler nie rozpieszcza pracowników
Magda Gessler nie rozpieszcza pracowników Fot: Artur Zawadzki/REPORTER

Według doniesień byłych współpracowników gwiazda TVN największą rewolucję powinna przeprowadzić w swoich restauracjach. Wypłaty oferowane przez restauratorkę wołają o pomstę do nieba. Oburzeni pracownicy Magdy Gessler ujawniają swoje zarobki.

Magda Gessler, celebrytka, wykreowana przez media na specjalistkę od zarządzania od lat "naprawia" polskie bary i restauracje. Podróżując po kraju, stara się pomóc przedsiębiorcom, którzy stracili klientów i pomysł na rozwój swojego gastronomicznego biznesu. Oprócz tego posiada ona sieć kilku własnych restauracji.

Kiepskie zarobki u Magdy Gessler

Niestety w przypadku restauracji Magdy Gessler najlepiej sprawdza się powiedzenie „ najciemniej jest pod latarnią”. Gwiazda telewizji odwiedzając rozsiane po całej Polsce lokale, zapomina o swoich pracownikach. Większość z nich narzeka na fatalne warunki zatrudnienia oraz skandaliczne wypłaty. Głos w tej sprawie zabrał Marcin Kowalski, były kucharz restauracji Magdy Gessler.

Po kilku miesiącach dostałem umowę na pół roku z pensją 11 zł za godzinę. Czas pracy nienormowany, ale do tego napiwki. Miesięcznie miałem zarabiać 2700 zł. Potem przyszły ciężkie czasy, szefowa obcięła pensje, a jak komuś to nie pasuje "rynek jest szeroki i głęboki" - stwierdził Kowalski w rozmowie z "Die Welt"

Wcześniej o fatalnych warunkach zatrudnienia w lokalach polskiej restauratorki informował znany krytyk kulinarny, Maciej Nowak.

Zatrudniacie kelnerów na czarno, za grosze, w najlepszym wypadku na umowach śmieciowych. Napiwki to podstawa ich wynagrodzenia za ciężką i niewdzięczną pracę. Zaś doliczanie serwisu do rachunku to kolejne ograbianie pracownika i nigdy się z tym nie pogodzę - napisał na Facebooku znany, polski krytyk.

Pandemia koronawirusa dodatkowo pogorszyła warunki pracy w polskiej gastronomii. Niestety nic nie wskazuje na szybką poprawę sytuacji.

Czytaj także
Przeczytaj więcej