18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Mocny przekaz

ROSÓŁ kością niezgody! Gessler o najbardziej POLSKIEJ ZUPIE

14.01.2022  18:50
Magda Gessler o rosole z kury.
Magda Gessler o rosole z kury. Fot: MAREK LASYK/REPORTER

Magda Gessler od lat jest jedną z najbardziej znanych polskich restauratorek. To autorytet kulinarny dla wielu osób w tym kraju - a teraz wbiła kij w mrowisko. Gwiazda telewizji TVN skrytykowała potrawę, którą zajadają się całe pokolenia Polaków - rosół z kury.

Magda Gessler od lat pozostaje idolką Polaków i wielkim autorytetem w kwestiach kulinarnych. Znawczyni kuchni polskiej i światowej postanowiła włożyć kij w mrowisko. Szczerze mówiąc, trudno nam sobie wyobrazić jak z takim postawieniem sprawy poradzą sobie rodacy przywiązani do tradycji.

Magda Gessler zaatakowała bowiem... ROSÓŁ Z KURY. Możemy śmiało powiedzieć, że ta potrawa to flagowa zupa rodzimej kuchni. Jak żyć w świecie, w którym taki autorytet ją krytykuje? Obawiamy się, że w sieci wybuchnie brutalna wojna.

Magda Gessler BOJKOTUJE rosół z kury

Magda Gessler w swojej restauracji również sprzedaje rosół, który jest zresztą koszmarnie drogi. Za słoik takiego specjału zapłacimy aż... 60 złotych! Restauratorka postanowiła wytłumaczyć się z takiej ceny na łamach "Gazety Wyborczej".

Wielkie sieci fastfoodowe zarobiły na pandemii koszmarne pieniądze. Dlaczego my, Polacy, mamy nie zarabiać na rosole? Ten rosół tkwi mi w głowie, bo ktoś sfotografował cenę litra, że kosztuje 50 złotych. Może wydawać się drogo, tyle że takich rosołów jak u nas nigdzie nie ma

- mówiła.

Potem jednak wyraziła się o rosole z kury w taki sposób, że fani tej potrawy zapewne długo jej tego nie zapomną. Gwiazda "Kuchennych Rewolucji" do swoich specjałów nie używa kurzego mięsa w ogóle.

Prawie nie używamy wody, tylko mięso i dużo warzyw. U innych w rosołach jest kostka rosołowa, skrzydełko, włoszczyzna. A ja daję pół kapusty, osiem marchewek, siedem pietruszek, dwa duże selery, 10 opalonych cebul, cztery pory, ogony wołowe, kaczkę, ale na pewno nie kurczaki

- powiedziała ostro.

Jak żyć bez rosołu z kury? Ktoś ma jakiś pomysł?

Czytaj także
Przeczytaj więcej