18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Świąteczne zagrożenie

Śledzie śmierci na wigilijnym stole. Gessler ostrzega

17.12.2020  20:43
Magda Gessler gardzi polskim śledziem
Magda Gessler gardzi polskim śledziem Fot: Wojciech Olszanka/Dzien Dobry TVN/East News

Magda Gessler ostrzega przed zagrożeniem, jakie na nas czyha podczas konsumpcji świątecznego śledzika. Restauratorka podkreśliła, że nie ma zaufania do polskiego śledzia, który może być śmiertelnie niebezpieczny.

Śledź to jedno z tradycyjnych dań, goszczących na polskim stole podczas świąt. Jak przyznała Magda Gessler, w Polsce nie ma możliwości kupna dobrych jakościowo śledzi. Te oferowane przez supermarkety mogą być śmiertelnie groźne.

Śledź musi być dobrze zasolony, z beczki, z mleczem lub ikrą w środku. O takiego bardzo trudno. Powinien mieć też głowę, a o to jeszcze trudniej - mówi celebrytka.

Polska restauratorka zakupy robi za granicą. Jak twierdzi, w polskich śledziach mogą kryć się jaja tasiemca!

Każdy czeka na tego idealnego śledzia, a ostatnio są same porażki, ponieważ śledzie, które kupujemy, zazwyczaj są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie że surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca lub jaj tasiemca, która się znajduje w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia - podsumowała gwiazda TVN.

Restauratorka uważa, że niemieckie śledzie są o wiele zdrowsze. Nadeszła pora na zagraniczne zakupy.

Śledzie wigilijne mogą nam zaszkodzić?

Zdaniem dr Katarzyny Nadolnej-Ałtyn z Instytutu Rybackiego w Gdyni, żyjące dziko ryby mają wiele pasożytów. Zanim jednak trafią do sklepów, poddawane są obróbce termicznej, która eliminuje zagrożenie. Żeby zabić groźne nicienie, śledzie są przechowywane przez 24 godziny w temperaturze około minus 20 stopni Celsjusza.

Przeczytaj więcej
Komentarze