Prezes Polski?

Nowe stanowisko Kaczyńskiego. Władca totalny?

25.09.2020  15:27
Kaczyński jako wicepremier czy dyktator?
Kaczyński jako wicepremier czy dyktator? Fot: Piotr Molecki/East News

Ustawa o ochronie zwierząt (ustawa futerkowa) wywołała polityczny chaos, a Solidarna Polska i Zbigniew Ziobro byli od włos od katastrofy. Okazuje się, że na tym wszystkim najlepiej wyjdzie Jarosław Kaczyński, bo obejmie nowe stanowisko w rządzie.

Kolejne źródła donoszą, że Jarosław Kaczyński wkrótce objawi się Polakom jako wicepremier. Na tym jednak nie koniec jego awansów. Jak ujawniaportal Interia.pl, prezes PiS ma stanąć na czele komitetu nadzorującego resorty siłowe oraz Ministerstwo Sprawiedliwości. Tym samym obecny minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro będzie trzymany na bardzo krótkiej smyczy, a jego polityczne wpływy zostaną drastycznie ograniczone.

Przyszłość Kaczyńskiego

Zjednoczona Prawica przeżyje, ale czeka ją wegetacja pod batem Jarosława Kaczyńskiego? Kolejne źródła ujawniają co dokładnie będzie robił prezes PiS jako wicepremier. Interia.pl pisze o o "ponadresortowym mechanizmie koordynacji zarządzania bezpieczeństwem narodowym poprzez utworzenie komitetu Rady Ministrów odpowiedzialnym na poziomie strategicznym za rozpatrywanie spraw z zakresu polityk, strategii i programów w obszarze zarządzania bezpieczeństwem narodowym". Prawdopodobnie Kaczyński zajmie się Rządowym Zespołem Zarządzania Kryzysowego i Rządowym Centrum Bezpieczeństwa.

Jak ujawnia informator portalu Interia.pl, Kaczyński może osobiście stanąć na czele komitetu jako premier, ale rzekomo nie ma to na celu ograniczenie wpływów Zbigniewa Ziobro.

Wszystko wskazuje na to, że plotki okażę się prawdę i Jarosław Kaczyński zostanie wszechwładnym wicepremierem, co potwierdzili Ryszard Terlecki i Joachim Brudziński.

Wejście prezesa Kaczyńskiego do rządu byłoby dla Rady Ministrów wzmocnieniem - na antenie Polsat News przekazał Łukasz Schreiber, przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów. W podobnym tonie wypowiada się obecnie większość polityków Zjednoczonej Prawicy. Komentatorzy i media skupiają się jednak na roli, jaką ma w rządzie odgrywać szef PiS - powiedział Joachim Brudziński. (Interia.pl)

Zagłosuj

Czy wybory zostały sfałszowane?

Liczba głosów: