konserwa otwarta

KACZYŃSKI ROZWŚCIECZY CAŁĄ EUROPĘ? Wydał oświadczenie

Emilia Waszczuk
02.07.2021  14:27
Jarosław Kaczyński grozi UE palcem/ Będzie z tego Polexit?
Jarosław Kaczyński grozi UE palcem/ Będzie z tego Polexit? Fot: WITOLD ROZBICKI/REPORTER

Jarosław Kaczyński się zezłościł, tupie nóżką i grozi palcem Unii Europejskiej. Cóż strasznego wywołało złość prezesa? Między innymi fakt, że musi się słuchać, a Europa chce postępu.

Jarosław Kaczyński jest homofobem i nie widzi w tym nic złego, nie zamierza pozwolić na postęp i tego też się nie wstydzi, lubi dyskryminować ludzi i jest z tego nawet dumny, uwielbia wchodzić w spory, działać wbrew innym i czerpie z tego wielką uciechę... Tak jak teraz.

W piątek drugiego lipca tuż przed wielkim zjazdem PiS, na którym wybrane zostaną nowe władze partii, Jarosław Kaczyński ogłosił, że on i jego konserwatywni kumple - między innymi z Węgier - przeciwstawiają się postępowi i tolerancji i nie zamierzają pozwolić Europie na wolność. Choć właściwie... stwierdził, że dawanie wolności innym ludziom, jest tak naprawdę jego wolności ograniczaniem.

Oświadczenie Kaczyńskiego. PiS się buntuje

Cóż dokładnie się wydarzyło? Prezes PiS wydał dziwaczne oświadczenie, które może być wstępem do polexitu, a w którym poinformował, że liderzy konserwatywnych partii z różnych krajów UE podpisali właśnie deklarację sprzeciwu wobec polityki Wspólnoty. Nie podoba się im to, że w debacie o przyszłości Europy dużo jest nowoczesności, tolerancji, dawania wolności i równouprawnienia. Im się takie obrzydlistwa nie uśmiechają.

Nie chcemy rewolucji obyczajowej. Nie chcemy ograniczenia wolności. Nasz wspólny dokument zawiera akceptację dla Unii Europejskiej, ale przestrzega przed pewnymi zjawiskami i stawia na suwerenność narodów

- ogłosił Jarosław Kaczyński.

Chcemy utrzymać wolność indywidualną, to co tradycyjnie było rozumiane jako wolności i prawa. W tym najważniejsze prawo demokracji, czyli zwierzchność narodu i konstytucji

- dodał, odnosząc się zapewne do faktu, że biedaczek musi liczyć się z traktatami unijnymi i nie może ot tak łamać praw człowieka części Polaków, za co UE chce polski rząd karać.

Ramię w ramię z Jarosławem Kaczyńskim stanął nie tylko skrajnie konserwatywny Victor Orban, ale też radykaliści z Francji czy Włoch - m.in. Bracia Włosi i Liga, VOX (Hiszpania), Zjednoczenie Narodowe (Francja).

Najnowsze oświadczenie może przy tym mocno dziwić w obliczu tego, co mówił Jarosław Kaczyński w dniu powołania Partii Republikańskiej. Szef PiS ogłosił wtedy, że chce wolności dla wszystkich. Problem w tym, że chyba jakoś dziwacznie pojmuje słowo "wolność".

Czytaj także