Co dalej z Kurskim? "Wysokie stanowisko w PiS"

05.09.2022  17:20
Kurski szykuje powrót do polityki? "Wysokie stanowisko w PiS"
Kurski szykuje powrót do polityki? "Wysokie stanowisko w PiS" Fot: WOJCIECH STROZYK/REPORTER/East News

Jacek Kurski odwołany, a nowy prezes TVP to Mateusz Matyszkowicz. To jednak nie koniec kariery Kurskiego, bo pojawiły się nowe informacje, co teraz będzie robił. Szykuje się powrót do polityki na bardzo wysokie stanowisko w rządzie PiS?

Jacek Kurski z hukiem wyleciał z funkcji prezesa TVP. Radia Mediów Narodowych zdecydowała, że nowym prezesem został teologicznie wykształcony Mateusz Matyszkowicz. Co stanie się z Kurskim? Członkowie Rady Mediów Narodowych ujawniają, że spadnie na cztery łapy i „czekają go inne zadania”. Nieoficjalnie mówi się, że wróci do polityki i to od razu na wysokie stanowisko.

Jacek Kurski odwołany z TVP. Co będzie teraz robił?

Kurski na Twitterze napisał, że czekają go „kolejne wyzwania”. Onet nieoficjalnie ustalił, że Jacek Kurski może wrócić do polityki i wejść do rządu PiS. Newsweek pisze, powołując się na polityków PiS, że Kurski wróci „silniejszy niż kiedykolwiek”.

Gazeta.pl ujawnia, że Jacek Kurski może ubiegać się o stanowisko wicepremiera w rządzie PiS, chociaż „marzyło mu się nawet wyżej”. Źródła w PiS ujawniają, że „ma szansę zostać powołany do rządu”.

Wedle naszych informacji Jacek Kurski kompletował już nawet swoje otoczenie, z którym miał nadzieję wejść do rządu. Kurski miał na Nowogrodzkiej - w centrali PiS - silną pozycję i wpływ na Jarosława Kaczyńskiego – pisze Gazeta.pl.

Jacek Kurski objął funkcję prezesa TVP w styczniu 2016 roku. 2 sierpnia tego samego roku został odwołany przez Radę Mediów Narodowych, ale po kilku godzinach wrócił na stanowisko. Ponownie wybrany został na szefa Telewizji Polskiej 12 października 2016 roku. Odwołano go w marcu 2020 roku i został doradcą zarządu TVP. W maju 2020 roku wszedł ponownie w skład zarządu telewizji, a w 24 lipca 2020 roku został pełniącym obowiązki prezesa. 7 sierpnia RMN ponownie wybrała go szefem TVP.