Tak "Miś" spędza dzień w areszcie: pobudka o 6, na obiad mortadela w panierce [SZCZEGÓŁY]

Emilia Waszczuk
15.02.2019  12:28
bartłomiej misiewicz w areszcie jadłospis
bartłomiej misiewicz w areszcie jadłospis Fot: Maciej Luczniewski/REPORTER

Bartłomiej M. został oskarżony o korupcję i przebywa w areszcie. Znany z hulaszczego, luksusowego życia młodzieniec, nie ma teraz łatwo. Dziennikarze "WP" ujawniają, czym za kratkami karmią "Misia".

Już dwa tygodnie mijają od dnia, gdy były rzecznik MON i szef gabinetu politycznego Antoniego Macierewicza trafił za kratki. Bartłomiej M. został zatrzymany przez CBA, a po zeznaniach w prokuraturze usłyszał zarzuty. Za przyjmowanie korzyści majątkowych i działanie na szkodę PGZ, grozi mu nawet kilka lat więzienia. Zanim jednak sąd wygłosi ostateczny wyrok, M. musi spędzić w areszcie kolejne trzy miesiące.

Posiłki w celi minimum 2800 kalorii

Za kratkami Bartłomiej M. nie ma lekko. Choć pierwszego dnia współwięźniowie witali go słowami "czołem panie ministrze", a jego obrońca zapewniał, ze M. dostał własną celę i ma się dobrze, raczej nie ma zbyt wielu powodów do radości.

"Wirtualna Polska" dotarła na przykład do tygodniowego jadłospisu osadzonych. Luksusu nie ma, choć w porównaniu na przykład do szpitali, posiłki są pełne wartości odżywczych i spokojnie wystarczą do przeżycia.

I tak na śniadanie i kolację M. pija herbatę, a do jedzenia dostaje na przykład chleb z pasztetem podlaskim. Na obiad zdarza się mortadela w panierce, ale bywają też kotlety rybne i zupa borowikowa.

Każdy posiłek spełniać musi określone prawem - przez ministra sprawiedliwości - wymogi. Na talerz osadzonego dwa razy dziennie trafić muszą owoce, codziennie dostaje też warzywa i surówki o łącznej wadze od 350 do 500 g. Ponadto posiłki zawierać muszą 10-15% białka, maksymalnie 30% tłuszczy i 50-65% węglowodanów. Każdemu więźniowi dostarcza się codziennie minimum 2800 kalorii.  

Bartłomiej M. się nie wysypia? Pobudka o 6.00

Bartłomiej M. w celi przyzwyczaić się musi do pewnego rygoru. W areszcie nie ma spania do południa i wylegiwania się przed telewizorem do późnej nocy. Codziennie, od poniedziałku do soboty, więźniowie budzeni są dzwonkiem o godzinie 6.00. Wyjątkiem jest niedziela, wtedy liczyć mogą na sen o pół godziny dłuższy - budzik dzwoni dopiero o 6.30.

O godzinie 6.45 muszą być już ubrani w długie spodnie i koszulę lub bluzę, a ich łóżko zasłane. W tym stanie, na baczność, czekają na poranny apel. Śniadanie (i wszystkie inne posiłki) jedzą w celach. Pierwszy raz jedzenie dostają o godzinie 8.45.

O 18.45 czeka ich wieczorny apel. Cisza nocna zaczyna się o 22.00.

Oto cały opublikowany przez wp.pl jadłospis:

Poniedziałek
Śniadanie:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31.3g.
Kiełbasa krakowska 100g.
Obiad:
Zupa pomidorowa z ryżem 500g, Porcja kiełbasy pieczonej 100g,Ziemniaki 350g,
Sos grzybowy, Buraczki czerwone gotowane 150g. Kompot 0,25l.
Kolacja:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g
Ser biały chudy 100g. Cukier 45g.

Wtorek
Śniadanie:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g.
Pasztetowa wieprzowa 100g.
Obiad:
Zupa ziemniaczana 500g, Fasolka po bretońsku 300g.
Ogórek kiszony, Chleb 200g, Kompot 0,25l
Kolacja:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g.
Kiełbasa parówkowa 100g, Cukier około 45g.

Środa
Śniadanie:
Herbata 0,5l. Chleb 200g. Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g
Paprykarz 110g.
Obiad:
Zupa fasolowa z makaronem 500g. Ziemniaki 350g.
Mortadela panierowana 100g.
Buraczki czerwone gotowane 150g. Kompot 0,25l.
Kolacja:
Herbata 0,5l. Chleb 200g. Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g.
Parówki wieprzowe cienkie 100g. Cukier 45g.

Czwartek
Śniadanie:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g,
Kiełbasa toruńska 100g.
Obiad:
Zupa borowikowa z ziemniakami 500g, Sos z mięsa i wędlin 150g, Makaron,
Surówka z kapusty białej z marchewką i porem 150g, Kompot 0,25l
Kolacja:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g
Pasztet drobiowy 130g.

Piątek
Śniadanie:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g.
Ser biały chudy 100g. Jabłko 1 szt.
Obiad:
Barszcz biały z ziemniakami 500g, Kotlet mielony z ryby 80g, Ziemniaki 350g,
Kapusta biała kwaszona z dodatkami 150g, Kompot 0,25l
Kolacja:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g.
Jajko gotowane 2 szt, Cukier 45g, 

Sobota
Śniadanie:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g
Kiełbasa parówkowa 100g. Musztarda, Jabłko 1 szt.
Obiad:
Rosół z makaronem 500g, Potrawka drobiowa 150g,
Ryż, Surówka z czerwonej kapusty i cebuli 150g. Kompot 0,25l.
Kolacja:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g.
Pasztetowa wieprzowa 100g. Miód 25g. Cukier 45g.

Niedziela
Śniadanie:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g,
Mielonka wieprzowa prasowana 100g.
Obiad:
Zupa porowa z ryżem 500g, Ziemniaki 350g, Kotlet mielony 80g,
Kapusta gotowana 150g, Kompot 0,25l
Kolacja:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g,
Kiełbasa mortadela z pieczarkami 100g. Cukier 45g.

Przeczytaj więcej
Komentarze