18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Salmonella szaleje

GIS alarmuje. Uwielbiany łakoć jest SKAŻONY

20.10.2021  19:44
Chałwa z salmonellą
Chałwa z salmonellą Fot: PIOTR KAMIONKA/REPORTER

GIS wydał ostrzeżenie przed skażoną salmonellą chałwą. Uwielbiany łakoć może przynieść nam tragiczne w skutkach zatrucie pokarmowe. Uważajmy na to, co ochoczo łapiemy w sklepie i pakujemy sobie do koszyka.

GIS ostrzega przed chałwą, w której mogą znajdować się bakterie salmonelli. Te mikroskopijne organizmy są śmiertelnie groźne zwłaszcza dla dzieci, seniorów oraz osób z upośledzoną odpornością organizmu.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę o wycofaniu partii chałwy z pistacjami marki Koska 1907 z powodu wykrycia bakterii salmonella. W sytuacji wykrycia tak groźnej bakterii w jedzeniu — nie można się cofać przed niczym.

Chałwa grozy w sklepach

Jak podaje na swojej stronie GIS, niemiecka firma Kervan Berlin podała informacje o wycofywaniu określonej partii chałwy pod nazwą Tahin Helva Halva, Fistikli/Pistachio marki KOSKA 1907 ze względu na stwierdzenie obecności bakterii salmonella.

Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego

– ostrzegł GIS w specjalnie wystosowanym komunikacie.Podajemy również szczegółowy opis produktu wycofanego przez Główny Inspektorat Sanitarny: numer kodu kreskowego – 8 6907 10 009442, numer partii – 212-300F/20, kraj pochodzenia – Turcja.
Jeśli posiadacie ten konkretnie produkt w domu, absolutnie go nie spożywajcie. Zdrowie jest zawsze najważniejsze!

Czytaj także
Przeczytaj więcej