Oceń
Uwaga, alarm, nie jedzcie tego! GIS wydał pilne ostrzeżenie dotyczące żywności. Popularny boczek wędzony, który dostępny jest w sklepach, został skażony groźnymi bakteriami. Zjedzenie tego produktu może skończyć się poważnym zatruciem pokarmowym.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega - w jednej partii boczku wędzonego wykryto groźne bakterie Listeria monocytogenes. Chodzi konkretnie o boczek wędzony, którego producentem jest Bacówka Towary Tradycyjne. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
GiS ostrzega – wędzony boczek skażony bakteriami
Wiadomo, że producent wędzonego boczku rozpoczął wycofywanie potencjalnie niebezpiecznego produktu z rynku. Kolejne partie boczku są badane przez Inspekcję Weterynaryjną, by zadbać o bezpieczeństwo konsumentów. Prowadzi również nadzór nad działaniami naprawczymi.
Produkt Boczek wędzony VAC
- Numer partii: 01.11.2022 p. 5435
- Termin przydatności do spożycia: 01.11.2022
- Producent: Bacówka Towary Tradycyjne, Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, spółka komandytowa, ul. Rajbrot 470, 32-725 Rajbrot, 12010303
Objawy listeriozy, czyli zakażenia bakterią Listeria, występują zazwyczaj po 1-2 dniach od zjedzenia zakażonego pokarmu, ale czas ten może wydłużyć się nawet do dwóch miesięcy. Listerioza może również przebiegać bezobjawowo. Objawy listeriozy to przede wszystkim gorączka, dreszcze, bóle mięśni, a także biegunka, wymioty - ostrzega Radio ZET.
Oceń artykuł
Tu się dzieje
