18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Po boczusiu dziura w brzusiu?

Skażone mięso w sklepach! GIS ujawnia nazwę firmy

Wojciech Kozicki
28.10.2022  16:10
Skażony boczek wędzony w sklepach. GIS ostrzega
Skażony boczek wędzony w sklepach. GIS ostrzega Fot: SERGE KOZAK/East News

Uwaga, alarm, nie jedzcie tego! GIS wydał pilne ostrzeżenie dotyczące żywności. Popularny boczek wędzony, który dostępny jest w sklepach, został skażony groźnymi bakteriami. Zjedzenie tego produktu może skończyć się poważnym zatruciem pokarmowym.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega - w jednej partii boczku wędzonego wykryto groźne bakterie Listeria monocytogenes. Chodzi konkretnie o boczek wędzony, którego producentem jest Bacówka Towary Tradycyjne. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

GiS ostrzega – wędzony boczek skażony bakteriami

Wiadomo, że producent wędzonego boczku rozpoczął wycofywanie potencjalnie niebezpiecznego produktu z rynku. Kolejne partie boczku są badane przez Inspekcję Weterynaryjną, by zadbać o bezpieczeństwo konsumentów. Prowadzi również nadzór nad działaniami naprawczymi.

Produkt Boczek wędzony VAC

  • Numer partii: 01.11.2022 p. 5435
  • Termin przydatności do spożycia: 01.11.2022
  • Producent: Bacówka Towary Tradycyjne, Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, spółka komandytowa, ul. Rajbrot 470, 32-725 Rajbrot, 12010303

Objawy listeriozy, czyli zakażenia bakterią Listeria, występują zazwyczaj po 1-2 dniach od zjedzenia zakażonego pokarmu, ale czas ten może wydłużyć się nawet do dwóch miesięcy. Listerioza może również przebiegać bezobjawowo. Objawy listeriozy to przede wszystkim gorączka, dreszcze, bóle mięśni, a także biegunka, wymioty - ostrzega Radio ZET.

Czytaj także