Oceń
Kolejne ostrzeżenie GIS dotyczące żywności. Tym razem okazuje się, że niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia może być pieczywo chrupkie, które sprzedaje Ikea. Partie produktu muszą być wycofane ze sklepów.
Jaki wpływ ma pieczywo chrupkie na zdrowie człowieka? Okazuje się, że może być zgubne dla konsumenta. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Uważajcie na partie pieczywa chrupkiego Multigrain 250 g, które sprzedaje Ikea.
Skład pieczywa chrupkiego w Ikea. Tlenek etylenu!
Jak podaje sanepid, w składzie wspomnianego pieczywa chrupkiego został wykryty tlenek etylenu, czyli substancja szkodliwa dla zdrowia. Jego stosowanie na terenie Unii Europejskiej jest surowo zabronione i pod żadnym pozorem nie wolno spożywać produktów, które mają go w składzie. W tym wypadku wykryto go w sezamie, który jest składnikiem pieczywa chrupkiego.
Produkt zawiera niewielką ilość nasion sezamu, które mogą posiadać pozostałości pestycydów zawierających tlenki etylenu. Przy długotrwałym spożywaniu może wystąpić potencjalne zagrożenie dla zdrowia dlatego zaleca się nie spożywać produktu - ostrzega Ikea.
Producentem niebezpiecznego pieczywa chrupkiego jest Lantmännen Cerealia Oy z Finlandii. Ze sklepów zostaną wycofane dwie partie produktu: MULTIGRAN CRISPBREAD 250 g (wcześniej Flerkorn)z datą przydatności do 13.02.2021 i do 30.03.2021, obie o tym samym numerze - 3067203.
Firma IKEA Retail Sp. z o.o. zablokowała część wyżej wymienionych produktów w magazynie, a pozostałą część wycofuje od klientów. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez dystrybutora – podaje GIS.
Oceń artykuł
Tu się dzieje
