18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Myjcie jajka przed włożeniem do ust!

Zabójcze jaja w Polsce. Mogą zniszczyć mózg i serce!

Wojciech Kozicki
19.12.2019  10:03
Salmonella wykryta w jajkach - znacie zasady obchodzenia się z jajami w kuchni?
Salmonella wykryta w jajkach - znacie zasady obchodzenia się z jajami w kuchni? Fot: Pixabay.com

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) nie robi sobie jaj. Wydał ostrzeżenie, że w sklepach znajdują się jajka, w których może obecna być salmonella. Myjcie jaja przed jedzeniem i nie konsumujcie ich na surowo!

GIS bije na alarm, wykryto pałeczki Salmonella Enteritidis w próbkach środowiskowych fermy drobiu. Konieczne jest wycofanie niektórych partii jaj ze sklepów, ponieważ istnieje ryzyko, że konsumenci zarażą się salmonellą.

Producentem jajek, u którego wykryto bakterie, jest Ferma Drobiu Piotr Gościniak (ul. Słoneczna 49, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211341). Za pakowanie jaj odpowiada Jantex Polska Sp. z o.o.

Zagrożeniem mogą być:

  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10,  marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 26.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 27.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 30.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 31.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 20, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020

Jak obchodzić się z jajami? Salmonella atakuje!

GiS ostrzega, że nie powinno się spożywać jajek na surowo. Na stronie PZH znajduje się nawet informacja jak należy obchodzić się z jajami, by nie zachorować. Niektórzy internauci dodatkowo zalecają, by myć jaja przed użyciem. Przypominają też, że bakterie salmonelli nie znajdują się w białku i żółtku, ale na skorupkach jajek!

Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu. Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone. Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte. Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami. Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami - zaleca pzh.gov.pl.

Salmonella - objawy i powikłania

Salmonella to wyjątkowo groźna choroba zakaźna i to nie jedynie silne zatrucie pokarmowe. Szacuje się, że salmonelloza zabija nawet 155 tys. osób rocznie. Choć najczęstsze objawy to gorączka, biegunka i wymioty (postać żołądkowo-jelitowa), to choroba może przyjąć postać septyczną. Zarażonym grożą tachykardia, hipotonia, sepsa, zapalenie płuc, zapalenie kości, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i zapalenie wsierdzia.

Przeczytaj więcej
Komentarze