18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

O kurczę!

GIS: wycofane mięso z Biedronki. Nie wolno jeść!

Wojciech Kozicki
16.10.2020  07:59
Bakterie Salmonelli w mięsie z Biedronki - niebezpieczny indyk
Bakterie Salmonelli w mięsie z Biedronki - niebezpieczny indyk Fot: WOJCIECH STROZYK/REPORTER/East News

GIS ostrzega, że mięso z indyka w Biedronce może być groźne dla zdrowia i nie wolno go jeść. Chodzi konkretnie o produkt „Kraina Mięs”, w którym wykryta została Salmonella.

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Mięso z Biedronki może być skażone, znaleziono w nim bakterie Salmonella. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła je w 2 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety sprzedawanego w sklepach Biedronka.

Salmonella i mięso z indyka na kotlety z Biedronki

Podejrzany produkt, którego NIE WOLNO jeść, szczególnie na surowo bez obróbki termicznej, to Mięso na kotlety z indyka „Kraina Mięs” Surowy wyrób mięsny chłodzony, 500 g, wyprodukowany przez  Animex Kutno Sp. z o.o. 

Informacje o podejrzanym produkcie z Biedronki:

  • Numer partii: 2261003155
  • Termin przydatności do spożycia: 17.10.2020
  • Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Jeśli jednak już połakomiliście się na mięso ze wskazanej partii i macie pierwsze objawy Salmonelli i zatrucia pokarmowego, konieczny jest natychmiastowy kontakt z lekarzem.

Animex wycofuje podejrzane mięso

Państwowy Lekarz Weterynarii wydał decyzję o wycofaniu ze sprzedaży wspomnianej partii produktu. Dodatkowo zlecona została przez niego kontrola zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie. Zakład rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu oraz przedstawił listę odbiorców.

Obróbka cieplna minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – ostrzega Radio ZET.

 

Ostrzeżenie GIS - salmonella i mięso z indyka z Biedronki
Ostrzeżenie GIS - salmonella i mięso z indyka z Biedronki Fot: GIS
Przeczytaj więcej
Komentarze