18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Bez jaj, są groźne!

Skażone jajka w sklepach! Mogą zabić!

Wojciech Kozicki
01.09.2020  19:00
Jajka z salmonellą - możliwe zatrucie pokarmowe
Jajka z salmonellą - możliwe zatrucie pokarmowe Fot: gov.pl/Główny Inspektorat Sanitarny

Jajecznica, jajka sadzone, po benedyktyńsku, na twardo, na miękko… i jajka z salmonellą. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega, że na polskiej fermie kur niosek zostały wykryte bakterie salmonelli, a jaja zostały wycofane ze sprzedaży. Jedzenie tych jajek na surowo jest zabronione!

Jajka z salmonellą w sklepach w Polsce. GIS ostrzega, że w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Gallus wykryto groźne bakterie.  Wiadomo, że niektóre partie produktu zostały wycofane ze sklepów. Uważajcie na jajka, które na skorupce mają oznaczenie o treści "1PL 30261302 W-WYBIEG". Stado z kurnika K-16 28 sierpnia 2020 r. zostało poddane ubojowi sanitarnemu.

Jajka i salmonella - możliwe zatrucie!

Bakteria Salmonella enteritidis została wykryta na fermie kur niosek w kurniku K-16. Zdecydowano, że niektóre partie jajek w wytłaczankach po 6, 10 lub 30 sztuk, dystrybuowanych przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Gallus, wycofano ze sprzedaży. Wycofanie dotyczy:

  • nr partii: 30.07.2020 (najlepiej spożyć przed 26.08.2020);
  • nr partii: 31.07.2020 (najlepiej spożyć przed 27.08.2020);
  • nr partii: 01.08.2020 (najlepiej spożyć przed 28.08.2020),
  • nr partii: 03.08.2020 (najlepiej spożyć przed 30.08.2020);
  • nr partii: 04.08.2020 (najlepiej spożyć przed 31.08.2020);
  • nr partii: 05.08.2020 (najlepiej spożyć przed 01.09.2020);
  • nr partii: 06.08.2020 (najlepiej spożyć przed 02.09.2020);
  • nr partii: 07.08.2020 (najlepiej spożyć przed 03.09.2020);
  • nr partii: 08.08.2020 (najlepiej spożyć przed 04.09.2020);
  • nr partii: 09.08.2020 (najlepiej spożyć przed 05.09.2020);
  • nr partii: 10.08.2020 (najlepiej spożyć przed 06.09.2020);
  • nr partii: 11.08.2020 (najlepiej spożyć przed 07.09.2020);
  • nr partii: 12.08.2020 (najlepiej spożyć przed 08.09.2020);
  • nr partii: 13.08.2020 (najlepiej spożyć przed 09.09.2020);
  • nr partii: 14.08.2020 (najlepiej spożyć przed 10.09.2020);
  • nr partii: 15.08.2020 (najlepiej spożyć przed 11.09.2020);
  • nr partii: 16.08.2020 (najlepiej spożyć przed 12.09.2020);
  • nr partii: 18.08.2020 (najlepiej spożyć przed 14.09.2020)
  • nr partii: 20.08.2020 (najlepiej spożyć przed 16.09.2020).

Producent – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki,
ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302.

Zakażenie salmonellą

Zatrucie salmonellą może mieć bardzo przykre konsekwencje i nie jest to jedynie zatrucie pokarmowe. Może rozwinąć się nawet dur brzuszny. Jak ostrzega portal.abczdrowie.pl, „Brak odpowiedniej opieki medycznej w przeszłości kończył się nawet śmiercią”. 

Objawy salmonelli:

  • Gorączka
  • Ból brzucha
  • wodnista biegunka
  • Nudności, wymioty
  • Ogólne zmęczenie

 

Przeczytaj więcej
Komentarze