UWAGA!

Pieprzysz? Lepiej sprawdź, czym. Sanepid ostrzega przed groźną bakterią

02.11.2019  11:23
Pieprzysz? Lepiej sprawdź, czym. Sanepid ostrzega przed groźną bakterią
Pieprzysz? Lepiej sprawdź, czym. Sanepid ostrzega przed groźną bakterią Fot: PxHere

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega Polaków przed pieprzeniem pieprzem mielonym z Białegostoku. Jeśli masz go w domu, wyrzuć, to może się bardzo źle skończyć.

W czterech partiach mielonego pieprzu firmy Agnex z Białegostoku wykryto bakterie Salmonella - podaje GIS. Zanieczyszczenie odkryto w czasie kontroli urzędowej.

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, wycofaniu z obiegu podlegają następujące partie pieprzu wyprodukowane przez Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38:

  • pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021
  • pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
  • pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
  • pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021

Osoby, które zakupiły wyżej wymienione partie pieprzu, powinny natychmiast przestać ich używać. Spożywanie przyprawy może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Salmonella jest jedną z najczęstszych przyczyn zakażeń przewodu pokarmowego. Choroba objawia się najczęściej jako nieżyt żołądkowo-jelitowy z biegunką, wymiotami i bólami głowy.

Przeczytaj więcej
Komentarze