18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Zabójcza bakteria!

Skażone mięso w Polsce. Podano w których sklepach

Wojciech Kozicki
05.03.2021  14:38
Salmonella w Lidlu i Biedronce, GIS wycofuje mięso z kurczaka
Salmonella w Lidlu i Biedronce, GIS wycofuje mięso z kurczaka Fot: PIOTR KAMIONKA/REPORTER/East News

Uwaga, kurczak z salmonellą w sklepach Biedronka i Lidl! Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie, że sznycle z kurczaka "Kraina Mięs” mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Salmonella w mięsie, produkt groźny dla zdrowia w polskich sklepach! GIS bije na alarm, że salmonellę wykryto w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka. Nazwa produktu to dokładnie „Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G”.

Salmonella w Lidlu i Biedronce, GIS wycofuje mięso z kurczaka

Zakład Animex Kutno już dostał informację o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w sznyclach z kurczaka i rozpoczął procedurę wycofywania niebezpiecznego produktu z rynku, czyli ze sklepów Biedronka i Lidl, dla których jest dostawcą. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.

Numer partii: 2272003053

Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – podaje GIS.

Salmonella w mięsie z kurczaka - objawy

Pod żadnym pozorem nie wolno spożywać  produktów z partii objętych ostrzeżeniem Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Tym bardziej nie wolność jeść tego mięsa na surowo, konieczna jest obróbka termiczna minimalizująca ryzyko zachorowania. Jeśli już połasiliście się na zakażone bakteriami mięso i macie niepokojące objawy zatrucia pokarmowego, czym prędzej skontaktujcie się z lekarzem.

Początek objawów choroby występuje 6 - 72 godzin (zwykle 12-36 godzin) po zakażeniu się Salmonellą, a choroba trwa 2 - 7 dni. W niektórych przypadkach, szczególnie u dzieci i pacjentów w podeszłym wieku, choroba może być niebezpieczna w związku z odwodnieniem, które może stać się ciężkie i zagrażające życiu - pisze Medonet.pl

Czytaj także
Przeczytaj więcej
Komentarze