Oceń
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał publiczne ostrzeżenie dotyczące żywności. Do sklepów trafiła potencjalnie skażona i niebezpieczna dla zdrowia KIEŁBASA. Sanepid bije na alarm: może wywołać listeriozę!
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega, że z obrotu wycofana została popularna surowa kiełbasa. Powodem btyło wykrycie w mięsie bakterii Listeria monocytogenes. Zjedzenie zanieczyszczonej żywności może spowodować chorobę zwaną listeriozę. Pierwsze objawy może dać już 1-2 dni po zjedzeniu skażonego produktu. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Skażona kiełbasa. Sanepid ostrzega PRZED MIĘSEM
GIS ujawnia, że chodzi o kiełbasę, którą wyprodukował Zakład Mięsny Peklimar, a konkretnie Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni. Wycofany produkt to Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg).
Wiadomo już, że Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o. powiadomił wszystkich odbiorców o niezgodności i rozpoczął proces wycofywania produktu z rynku. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania.
Objawy listeriozy to przede wszystkim gorączka, dreszcze, bóle mięśni, a także biegunka, wymioty i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Objawy zakażenia utrzymują się zwykle przez 1-3 dni. U kobiet ciężarnych listerioza objawia się gorączką i objawami przypominającymi grypę, takimi jak zmęczenie, osłabienie, bóle mięśni – ostrzega Radio ZET.
Informacje o wycofanej kiełbasie:
- Numer partii: 1F828092828
- Termin przydatności do spożycia: 20.10.2022
- Producent: Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni, 06-500 Mława, Uniszki Cegielnia 16A, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14130301
Oceń artykuł

