Oceń
Sprawdźcie swoje przyprawy w kuchni! GIS ostrzega, że na polski rynek trafiła niebezpieczna suszona bazylia. Stwierdzono w niej obecność bakterii Salmonella.
We Włoszech szaleje i zabija koronawirus, a tymczasem do polski trafiła niebezpieczna dla zdrowia przyprawa. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że suszona bazylia od firmy Bolinero może stanowić zagrożenie z powodu bakterii salmonelli.
Bazylia firmy Bolinero pochodzi z Egiptu. Do Polski importuje ją firma ACOR Sp. z o. z Krotoszyna.
Zabójcze bakterie mogą znajdować się w partiach produktu o numerach 19.11 i 19.12. Podejrzana bazylia jest oznaczona datą minimalnej trwałości31.08.2021. Jest to produkt sprzedawany jako marka własna firmy Netto. Media podają, że sieć sklepów wycofała podejrzany produkt ze sprzedaży, a proces wycofywania monitoruje Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Zarażenie się bakterią powoduje najczęściej wymioty, biegunki, ostre bóle brzucha, a nawet podwyższoną temperaturę - ostrzega Medonet.
Salmonelloza może powodować niebezpieczne odwodnienia, które zwłaszcza dla wspomnianej grupy podwyższonego ryzyka, mogą stanowić zagrożenie życia. Bakteria salmonelli, która pozostaje w organizmie przez dłuższy czas może także prowadzić m.in. do sepsy lub zespołu Reitera, objawiającego się zapaleniem stawów, podrażnieniem oczu oraz bolesnym oddawaniem moczu - informuje zdrowie.wprost.pl.
Salmonella objawy:
- silne bóle brzucha
- wodnista biegunka, nawet z domieszką krwi
- nudności
- wymioty
- gorączka
Aptekagemini.pl podaje, że u osób o obniżonej odporności i zażywających leki immunosupresyjne, zakażenie salmonellą może przybrać groźną formę:
- zapalenie pęcherzyka żółciowego,
- zapalenie płuc,
- zapalenie kości i stawów,
- zapalenie nerek,
- zapalenie wsierdzia,
- zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
- sepsa
Oceń artykuł

