18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

GIS nie robi sobie jaj

Bakterie na jajach! Nie dotykajcie tych łobuzów!

Wojciech Kozicki
19.11.2021  13:20
Jajka z salmonellą w Biedronce? Bakterie gratis!
Jajka z salmonellą w Biedronce? Bakterie gratis! Fot: KEITH VAN LOEN/East News/Rex Features

Główny Inspektorat Sanitarny nie robi sobie jaj! Wydał ostrzeżenie, że jajka z Biedronki mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia. Na skorupach jajek została wykryta salmonella!

Jajka z Biedronki może i są tanie, ale mogą kosztować was utratę zdrowia! Główny Inspektorat Sanitarny opublikował w czwartek ostrzeżenia przed Salmonellą Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. Chodzi konkretnie o partię jaj wyprodukowaną dla Jeronimo Martins przez firmę OVOVITA ze Rzgowa oraz partię jaj z Fermy Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda z Żyrakowa.

Biedronka sprzedaje jaja z salmonellą? GIS ostrzega

Których jajek w Biedronce unikać? GIS podaje, że skażone salmonellą mogą być jaja „Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L" o numerze partii POW12 20.11 z terminem ważności do 20 listopada. Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326. Biada wam jeśli spożyjecie je bez uprzedniej obróbki termicznej, bo wówczas grozi wam zakażenie i wystąpienie salmonellozy.

Jaja te wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A. (ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn) przez firmę OVOVITA (A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901) – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Gdy tylko GIS i zakład pakowania jaj otrzymały informację o wykryciu Salmonella Enteritidis, natychmiast rozpoczęto wycofywanie potencjalnie niebezpiecznych jajek ze sprzedaży. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych, jak i badaniach laboratoryjnych. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L
  • Numer partii: POW12 20.11
  • Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021
  • Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
  • Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901.

Drugie z wydanych w czwartek ostrzeżeń dotyczy jaj kurzych z chowu klatkowego klasa M, które do obrotu wprowadziła Ferma Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192. Chodzi o jaja o numerze partii: 25.10.2021, z terminem ważności do 27 listopada. Kod na skorupkach jaj: 3 PL 04141303 – podaje Polsat News.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: jaja kurze z chowu klatkowego klasa M
  • Numer partii: 25.10.2021
  • Najlepiej spożyć przed: 27.11.2021
  • Kod na skorupkach jaj: 3 PL 04141303
  • Podmiot wprowadzający do obrotu: Ferma Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192.

Ostrzegamy, salmonella może mieć poważne konsekwencja dla waszego zdrowia. Jej typowe objawy to m.in. nieżyt żołądkowo-jelitowy, bóle brzucha, wymioty, biegunka. Zakażenie najczęściej następuje po spożyciu zakażonej żywności.

Salmonella na jajka w Biedronce? GIS ostrzega!
Salmonella na jajka w Biedronce? GIS ostrzega! Fot: GIS
Salmonella na jajach! GIS ostrzega Polaków!
Salmonella na jajach! GIS ostrzega Polaków! Fot: GIS
Czytaj także
Przeczytaj więcej