18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

GIS nie robi sobie jaj!

Skażone jajka w sklepach! Salmonella atakuje!

Wojciech Kozicki
22.04.2021  16:59
Salmonella na jajkach! GIS ostrzega, firma wycofuje produkt
Salmonella na jajkach! GIS ostrzega, firma wycofuje produkt Fot: ERIC VIDAL/East News

Alarm! Uwaga! Skażone i zabójcze jajka w polskich sklepach! Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że „Jaja na śniadanie” mogę mieć bakterie salmonelli ma skorupach!

Główny Inspektorat Sanitarny nie robi sobie jaj, zagrożenie jest poważne. Ostrzega, że na skorupkach partii „Jaj na śniadanie” zostały wykryte bakterii salmonelli. Chodzi konkretnie o "Jaja na śniadanie" AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt. z datą spożycia - 08.05.2021 i kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301. Hurtownia w której pobrano próbki do badań poinformowała odbiorców kwestionowanych jaj o konieczności wycofania ich z obrotu. Część dostawy została zwrócona do producenta.

Salmonella na jajkach! GIS ostrzega, firma wycofuje produkt

Jak informuje GIS, że Inspekcja Weterynaryjna poinformowała również, że po analizie ryzyka jaja świeże kl. L i M od tego producenta pakowane po 30 szt., z tą samą datą minimalnej trwałości, również zostały zakwalifikowane do wycofania z rynku.

Chodzi o produkt - Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt. z datą ważności 8.05.202 i kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301, a także o Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt. z datą ważności 8.05.202 i kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301 – podaje GIS.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt – „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

  • Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

  • Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

Salmonella - objawy i zagrożenie

Salmonella jest bardzo niebezpieczna dla ludzkiego zdrowia. Pamiętajcie, że bakterie salmonelli obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. Konieczna jest obróbka termiczna jaj przez spożyciem!

Bakterie salmonelli zasiedlają przewód pokarmowy i są wydalane z kałem. Jak ostrzega Medicover.pl, pałeczkami Salmonelli można zakazić się w wyniku spożycia zanieczyszczonej odchodami żywności pochodzenia zwierzęcego, głównie mięsa, drobiu, jaj, mleka, lub wody. Najgroźniejsze są pałeczki duru brzusznego (Salmonella Typhi), które wywołują dur brzuszny, wymagający hospitalizacji.

Objawy salmonellozy żołądkowo-jelitowej:

  • bóle głowy
  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę
  • biegunki;
  • nudności i wymioty
  • gorączka;
  • wodniste stolce
  • powiększenie wątroby i śledziony

Wiele serowarów wywołujących salmonellozę może w sprzyjających warunkach spowodować zakażenie ogólnoustrojowe. Do zakażeń pozajelitowych spowodowanych przez pałeczki Salmonella dobrze opisano: zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych (ZOMR), zapalenie kości i szpiku, septyczne zapalenie stawów, głębokie zakażenie tkanek miękkich i zapalenie płuc – ostrzega Medicover.pl

GIS ostrzega - te jajka mogą mieć bakterie salmonelli na skorupkach
GIS ostrzega - te jajka mogą mieć bakterie salmonelli na skorupkach Fot: GIS
Czytaj także
Przeczytaj więcej